Observatorul Astronomic: Meteori din coada cometei Halley, vizibili în dimineţile de marţi şi miercuri

Meteori din coada cometei Halley vor putea fi observaţi în dimineţile de 5 şi 6 mai, a informat, luni, Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", într-o postare pe Facebook.

RomaniaTV.net
04 mai 2020, 12:37
Observatorul Astronomic: Meteori din coada cometei Halley, vizibili în dimineţile de marţi şi miercuri

În dimineţile de 5 şi 6 mai se pot vedea mai mulţi meteori decât de obicei, pentru că este la maxim curentul eta Aquaride. Meteorii din acest curent provin din coada cometei Halley, fiind pe orbită în jurul Soarelui.

În fiecare an, în această perioadă, planeta noastră se apropie de traiectoria cometei, în atmosferă intrând mici particule de praf, care la frecarea cu aerul produc senzaţia de ‘stea căzătoare‘”, a precizat sursa citată.

Potrivit Observatorului Astronomic, se vor putea observa doar câţiva meteori pe oră, vizibili doar o fracţiune de secundă.

„Dacă vreţi să vedeţi praf din coada cometei Halley trebuie să priviţi cerul cu ochiul liber, începând cu ora 2,00 – 3,00, până dimineaţă. Nu contează în ce direcţie priviţi, alegeţi o direcţie care să nu fie lângă Lună.

Se vor vedea doar câţiva meteori pe oră, destul de rapizi, vizibili doar o fracţiune de secundă. Sunt puţini, mai ales din cauza Lunii, pentru că în teorie ar trebui să se vadă 10 – 20. Puţini, dar preţioşi pentru că provin din coada unei comete celebre„, se menţionează în postare.