Oceanul planetar se încălzeşte în ritm accelerat

Publicat: Vineri, 11 Ianuarie 2019 15:46 // Actualizat: Vineri, 11 Ianuarie 2019 15:46 // Sursa: romaniatv.net

Oceanul planetar se încălzeşte în ritm accelerat, încălzirea globală ameninţând viaţa marină şi o parte importantă din rezervele de hrană ale omenirii, arată un studiu citat de AFP.

Descoperirile, publicate în revista americană Science, dovedesc că rapoartele care sugerau o aşa-numită pauză în încălzirea globală în ultimii ani au fost eronate.

Tehnologia recentă utilizată a demonstrat că nu a existat o astfel de pauză, fapt care a ridicat noi semne de întrebare şi îngrijorări legat de ritmul în care se schimbă climatul şi efectele asupra oceanelor.

„Încălzirea oceanelor este un indicator foarte important al schimbărilor climatice şi avem dovezi solide că se încălzesc mai rapid decât credeam”, a spus coautorul studiului Zeke Hausfather, absolvent al Universităţii Berkeley. 

Aproximativ 93% din căldura în exces - ţinută în jurul Pământului de gazele cu efect de seră care sunt produse de arderea combustibililor fosili - se acumulează în Oceanul planetar.

Cel mai recent raport se bazează pe patru studii, publicate între 2014 şi 2017.

Un factor cheie în cifrele mult mai precise de acum l-a reprezentat flota de monitorizare a oceanelor Argo, care cuprinde aproximativ 4.000 de roboţi care „plutesc în derivă, scufunzându-se la 2.000 de metri şi măsurând temperatura la fiecare câteva zile, PH-ul, salinitatea şi alte elemente”.

Noua analiză arată că încălzirea oceanelor este în ritm cu măsurătorile creşterii temperaturii aerului.

Dacă nu va fi făcut nimic în sensul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, „temperatura oceanelor până la adâncimea de 2.000 de metri va creşte cu 0,78 de grade Celsius până la finalul secolului”.

Astfel, nivelul mării va creşte cu 30 de centimetri, fără a pune la socoteală topirea gheţarilor şi a banchizelor.

„Având în vedere că 2018 a fost al patrulea cel mai cald an înregistrat la suprafaţă, cu siguranţă va fi cel mai cald an în ceea ce priveşte oceanele, aşa cum au fost 2017 şi 2016”, a mai spus Hausfather. „Semnalul de încălzire globală este mai uşor de detectat dacă se schimbă în oceane decât la suprafaţă”.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 ian 08:09
Răspunde | Votează email 0 email
Mihai
MINCIUNI !!!
NASA a anuntat deja ca polii magnetici ai Pamantului se "grabesc” sa se inverseze.Tot NASA a masurat frecventa Shuman care pana in '80 era de 7,83 Hz iar de curand a ajuns la 36 Hz.Odata cu cresterea balansului polilor si cresterea frecventei Shuman, Pamantul a intrat intr-un balans usor care se va accentua.In acelasi timp va creste foarte mult si frecventa Shuman.Ambele fenomene se intampla o data la 760 de mii de ani.Din acest motiv sunt cutremure tot mai dese si in zone in care cutremurele nu au fost niciodata.Frecventa creierului uman a fost aceeasi cu frecventa Pamantului pana aceasta a inceput sa creasca.S-a dovedit stiintific faptul ca frecventa creierului creste prin credinta si cultura.Daca se ajunge la o diferenta mare intre frecventa Pamantului si frecventa creierului unui individ, acesta va claca.Majoritatea sinuciderilor se datoreaza acestei cauze.Individul nu poate tine pasul cu Pamantul pe care traieste si renunta la cursa vietii, asta spus plastic.Schimbarea polilor si cresterea frecventei Shuman determina Pamantul, care este viu, sa se incalzeasca asemeni unui om care alearga mai repede.Aceasta este "Incalzirea globala" care este folosita de satanisti drept bau-bau pentru omenire, punand-o pe seama poluarii si a stratului de ozon subtiat.Tot NASA a anuntat mai demult ca stratul de ozon s-a refacut, asa ca nu ramane decat poluarea, pentru care Pamantul are suficiente metode de autocuratare.Aceste articole sunt scrise intentionat in acest mod pentru a creste panica.Exista informatii stiintifice credibile care pot lamuri orice om care doreste sa fie informat corect, trebuie doar sa vrea sa fie informat si sa nu accepte sa fie mintit.
1
EUR
4.7612
RON
25 May
noapte 12 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H