Ochelarii Google, noul gadget al medicilor chirurgi

Ochelarii interactivi dezvoltați de gigantul american Google permit împărtășirea unei operații în direct cu chirurgi din alte colțuri ale lumii.

20 feb. 2014, 11:45
Ochelarii Google, noul gadget al medicilor chirurgi

În timp ce doctorul Philippe Collin, medic chirurg, fixează o proteză de umărul unui pacient, în blocul operator din Rennes, doctorul Goto, un confrate japonez din Nagoya, observă detaliile operației și pune întrebări în direct. Fluiditatea schimbului de informații este asigurată de ochelarii Google purtați de medicul francez, care îi permit în același timp să difuzeze în streaming ceea ce vede prin aceștia, să-și audă interlocutorul și să-i răspundă, scrie Agerpres care citează cotidianul francez Le Figaro.

„Suntem obișnuiți să lucrăm cu acest tip de proteză de umăr, însă în Japonia ea este abia pe cale să fie autorizată”, explică Philippe Collin într-un material video filmat de Ouest-France. „Șeful de secție din Nagoya, care îmi este prieten, m-a întrebat dacă poate să-mi observe acțiunile o ultimă dată înainte de a se lansa (în efectuarea acestui tip de operații). Ochelarii Google sunt ochii mei. Ei văd exact ceea ce văd și eu”, subliniază medicul francez.

Acest produs revoluționar al Google, prezentat pentru prima dată în septembrie și a cărui comercializare este anunțată pentru anul în curs, îi seduce în special pe chirurgi, care văd în el numeroase avantaje pentru meseria lor. Posibilitățile inedite oferite de acest instrument ar urma să accelereze schimburile de cunoștințe între specialiști din întreaga lume. Comanda vocală le permite să acționeze funcționalitățile fără a atinge nimic, respectând astfel imperativul aseptizării.

De asemenea, captatorii fixați la înălțimea ochilor le permit să filmeze o operație chirurgicală cât mai aproape de realitate, fără a fi jenați de mișcările unui cameraman și prezentând exact zona pe care se intervine. Micul ecran semi-transparent situat în colțul superior din dreapta al monturii afișează date instantaneu, fără a fi necesară mișcarea capului pentru a privi spre un alt suport (iPad, calculator), oferind astfel medicului posibilitatea de a proceda rapid la căutări de informații în caz de necesitate.

Nu în ultimul rând, acești ochelari pot permite reglarea de litigii medico-legale, în cazul în care pacientul decedează.

În condițiile în care ochelarii Google nu sunt comercializați încă, numai cele câteva experiențe în timpul cărora au fost utilizate modelele alocate de companie în vederea experimentării au scos deja pe profit capacitățile acestui nou instrument.

Pionierii din domeniu au fost lansați în iulie, iar după câteva zile chirurgul american Rafael Grossmann a retransmis imaginea unei sonde gastrice prin endoscopie pe site-ul Forbes.com, în timp ce confratele său spaniol Pedro Guillen a realizat o grefă de cartilagiu, urmărită pe internet de medici aflați în SUA, Australia și Europa.

Pentru această retransmisie între Rennes și Japonia, societatea Eliga a pus la punct sistemul logistic „Youslide”, care permite o interactivitate între auditorii unei conferințe și prezentator, precizează pe site-ul său centrul spitalicesc Saint-Gregoire unde activează doctorul Collin. Ochelarii au fost furnizați de AMA (Group Ubisoft), lider european în domeniul aplicațiilor pentru mobil și unic deținător de Google Glasses în Bretania, subliniază site-ul.

Citeşte şi Veste bună pentru CHIOMPI: Vezi cu ce vor fi dotaţi ochelarii Google Glass