Ochii roşii pot fi un simptom al coronavirusului. În Canada, pacienţii cu conjunctivită sunt trataţi ca potenţiali purtători de Covid

O echipă de cercetători de la Universitatea din Alberta a ajuns la concluzia că un caz de ochi roşu reprezintă acum un motiv suficient de serios pentru ca persoana să îşi facă testatul COVID-19.

08 oct. 2020, 06:17
Ochii roşii pot fi un simptom al coronavirusului. În Canada, pacienţii cu conjunctivită sunt trataţi ca potenţiali purtători de Covid

În timp ce tusea, febra și dificultățile de respirație sunt simptome frecvente ale infecţiei cu coronavirus, un studiu de caz recent care a implicat o femeie din Edmonton și publicat în Jurnalul canadian de oftalmologie a stabilit că conjunctivita și keratoconjunctivita pot fi, de asemenea, simptome primare ale Covid-19.

Femeia, în vârstă de 29 de ani, a mers la Royal Alexandra Hospital’s Eye Institute din Alberta în luna martie, cu un caz sever de conjunctivită și simptome respiratorii minime. Ea a urmat timp de câteva zile un tratament, însă starea abia i s-a ameliorat, iar când s-a aflat că ea se întorsese de curând din Asia, a fost testată anti-COVID-19, iar rezultatul a fost pozitiv.

Citeşte şi CORONAVIRUS. Italia se reîntoarce la cifre record. A înregistrat cel mai mare număr de infecţii zilnice, după luna aprilie

Ceea ce este interesant în acest caz și poate foarte diferit de modul în care ne raportăm la coronavirus, a fost că în simptomatologia principală a bolii nu a fost fost vorba de vreun simptom respirator. A fost ochiul. Nu avea febră și nici tuse, așa că nu aveam de ce să o suspectăm că ar avea Covid„, a declarat Carlos Solarte, profesor asistent de oftalmologie la Universitatea din Alberta. Potrivit acestuia, studiile academice de la începutul pandemiei au identificat conjunctivita ca simptom secundar în aproximativ 10-15 la sută din cazurile de COVID-19.

În prezent pacienții care merg la clinică cu probleme legate de conjunctivită și keratoconjunctivită sunt acum tratați ca şi cazuri potențiale de COVID-19 și sunt luate măsuri suplimentare de precauție de către personal, mai spune Solarte. Lucrătorii care efectuează examenul ocular sunt acum sfătuiți să poarte echipament de protecție pentru a minimiza expunerea potențială la infecţie.