Octavian Jurma aruncă bomba despre valul șapte: ”Suntem amenințați cu un sezon gripal mai sever decât de obicei și un val potențial de COVID ne așteaptă”

Octavian Jurma avertizează că noul sezon gripal ar putea fi mai sever decât de obicei, iar coinfecția gripă-COVID va fi un factor agravant al situației pandemice. Cercetătorul susține că un al șaptelea val al pandemiei va debuta în România undeva prin luna noiembrie.

18 oct. 2022, 15:41
Octavian Jurma aruncă bomba despre valul șapte: ”Suntem amenințați cu un sezon gripal mai sever decât de obicei și un val potențial de COVID ne așteaptă”

Octavian Jurma face noi precizări privind evoluţia pandemiei de coronavirus în România. Deşi valul 6 a trecut, acesta avertizează că în curând ne-am putea confrunta cu valul 7.

Citește și Octavian Jurma: „Am ieşit din valul 6 însă pandemia nu s-a terminat. Valul 7 poate debuta la finalul lunii octombrie”

Cercetătorul susține că în luna noiembrie va debuta valul șapte în România și că nu mai este mult până când va apărea și la noi versiunea BQ.1.1, despre care afirmă că este „cea mai periculoasă din această supă de viruși.”

Până la debutul valului 7, specialistul spune că este foarte important ca autoritățile statului să fie pregătite. Acestea trebuie să îi informeze pe cetățeni și să le pună la dispoziție medicamentele necesare în lupta cu acest virus, precum vaccinul bivalent, adaptat noilor tulpini, dar și Paxlovid, transmite Jurma.

”Acum, este un întreg cocktail de viruși, dar se pare că noua versiune BQ.1.1 este cea mai periculoasă din această supă de viruși, cum i se mai spune. Pentru că acum avem cinci mutații care apar separat, independent, avem un fenomen foarte intens de convergență.
Practic, valul șapte va fi condus, în principal, de versiuni cu o evaziune extrem de mare față de imunitatea dobândită anterior. Aici este marele avantaj al noului vaccin bivalent și de asta insist foarte mult să-l avem disponibil. Ar trebui să-l promovăm pentru că este un nou vaccin și nu un simplu booster. Este un vaccin gândit pentru noile versiuni”, a mai spus Jurma.

Octavian Jurma îi îndeamnă pe români să trateze gripa cu serioziate pentru că ea nu mai este o boală banală în condițiile în care, în ultimii trei ani această afecțiune sezonieră a lipsit și automat imunitatea împotriva acesteia a scăzut.

Din această cauză oamenii se pot confrunta cu un sezon gripal mai sever decât de obicei la care se adaugă unele tulpini  virulente și un val potențial de COVID.

Octavian Jurma a explicat că o coinfecție gripă-COVID este o boală mai severă decât oricare dintre ele luate separat, iar oamenii de știință luptă să găsească armele potrivite împotriva ei.

”Rolul oamenilor de știință este să găsească călcâiul lui Ahile al virusului și să producă arme împotriva lui”, a adăugat Octavian Jurma.

Citește și Octavian Jurma recunoaște: „Nu sunt medic sau cercetător științific!”. A fost făcut praf de ministrul Alexandru Rafila