Octavian Jurma, avertisment terifiant: „Pandemia e posibil să ne servească o variantă surpriză. Există o şansă reală să vedem valori între 40,000 şi 50,000 de cazuri pe zi”

Medicul Octavian Jurma susţine că este posibil ca pandemia "să ne mai servească o variantă surpriză" deoarece întreaga lume nu a primit înştiinţarea că infecţia COVID-19 a devenit "doar o gripă".

26 ian. 2022, 09:36
Octavian Jurma, avertisment terifiant: „Pandemia e posibil să ne servească o variantă surpriză. Există o şansă reală să vedem valori între 40,000 şi 50,000 de cazuri pe zi”

De asemenea, Octavian Jurma a avertizat că România se va confrunta cu vârful valului cinci săptămâna viitoare, existând posibilitatea să fie înregistrate chiar şi 70.000 de cazuri noi zilnice. În schimb, medicul vine şi cu o veste bună. Rata de incidenţă ar putea coborî sub 1 la mie în luna aprilie.

Octavian Jurma: „Rata de pozitivare se menţine la peste 30%. Putem ajunge şi la cele 70,000 de cazuri pe zi”

„Problema în continuare o reprezinta capacitatea noastră de a monitoriza pandemia prin testare. Asa cum se vede din tabel, săptămâna trecuta, marți 18 ianuarie, am avut vârful de teste de până acum când am detectat 16,760 cazuri cu 88,019 teste.

Astăzi vedem un număr mai redus de teste, asa cum era de aşteptat după o zi liberă, însă deşi testele au scăzut cu 26,000, numărul de cazuri a crescut cu 3,000.

Rata de pozitivare se menține la peste 30% ceea ce înseamnă că de mâine când se va reveni la peste 75,000 de teste pe zi vom depăşi şi pragul de 25,000 de cazuri, poate chiar şi pe cel de 30,000 de cazuri până la finalul săptămânii.

Săptămâna viitoare, dacă avem noroc, există o şansă reală să vedem vârful valului 5 – Omicron la valori între 40,000 şi 50,000 de cazuri pe zi. Dacă însă creşterea mai continuă o săptămână, atunci putem ajunge şi la cele 70,000 de cazuri pe zi în februarie, pe care le menţiona şi dr. Rafila”, a scris Octavian Jurma, pe Facebook.

Citeşte şi: Testul de virginitate și procedura de himenoplastie vor fi interzise! Mărturiile cutremurătoare ale victimelor: „A fost umilitor și traumatizant. Doar așa puteam fi primită în societate”

Octavian Jurma: „Păcat că la noi testele au fost mereu văzute ca un duşman al autorităţilor centrale şi locale”

„Totul depinde ca felul în care testarea ţine pasul cu pandemia. Din acest punct de vedere, inițiativa domnului Rafila de a deschide centre de testare este lăudabila. Chiar şi mai lăudabila este inițiativa deschiderii unui centru de testare gratuita în Craiova.

Vedem astfel că românii sunt responsabili şi vor să se testeze după un contact cu o persoană infectată dacă li se oferă oportunitatea.

Păcat ca la noi testele au fost mereu văzute ca un duşman al autorităţilor centrale şi locale. Folosite ca alternativă la carantina generală ar fi putut salva mii de vieţi şi reduce enorm inclusiv costurile economice ale pandemiei”, a mai precizat medicul.

Avertisment de infectările cu tulpina Omicron: „Numărul de internări în rândul copiilor a continuat să se dubleze săptămânal”

„Tot la începutul lunii ianuarie atrăgeam atenţia:

Cresterea spitalizărilor este însă mult mai accentuată în rândul minorilor unde internările COVID-19 au crescut de la 55 la 95 (aproape de 2x) faţă de săptămâna trecută. Această creştere mai rapidă în rândul copiilor confirmă tabloul general din alte ţări unde internările pediatrice sunt în general de 4x mai multe decât în valul precedent (in imagine aveti UK si NY, SUA).

Din păcate, numărul de internari în rândul copiilor a continuat să se dubleze săptămânal. A depăşit deja vârful de 515 internaţi minori pe zi din valul 4-Delta şi va depăşi probabil 1,000 de internaţi pe zi până duminică. Ce confirmă aşadar că pentru copii, Omicron este mai periculos decât Delta”, a explicat dr. Jurma.

Octavian Jurma: „Avem deja o creştere a numărului zilnic de decese faţă de săptămâna trecută”

„Vedem însă că şi curba internărilor în rândul populaţiei generale (curba portocalie) a început să crească rapid.
Aceasta curbă este acum cu 2 săptămâni în urma curbei confirmărilor, deși în valurile precedente a anticipat curba confirmărilor aşa cum se vede în imagine.

Acest aspect nou se datorează faptului că Omicron are o viteza mult mai mare de infectare viteza și o perioada de perioada de incubație mai redusa, dar boala progresează ceva mai lent decât in cazul Delta, probabil datorită gradului mai scăzut de multiplicare în plămâni.

Odată însă provocată furtuna de citokine, evoluţia este similară cu Delta şi decesele încep să apară. Curba deceselor este abia la debut aşadar, dar avem deja o creştere a numărului zilnic de decese faţă de săptămâna trecută”, a mai avertizat medicul.

„Pandemia e posibil să ne mai serveasca o varianta surpriza”

„Faptul ca evoluţia se încadrează în prognoza pentru faza ascendentă face ca şi prognoza pentru faza descendentă să fie credibilă. Este aşadar probabil că vom coborî sub 3 la mie în luna martie şi sub 1 la mie în aprilie, dacă nu vor apare surprize neplăcute din partea pandemiei.

Dacă pandemia nu a primit înştiintarea că s-a terminat pandemia si ca a devenit „doar o gripă”, e posibil să ne mai servească o variantă surpriză, cum pare să facă în Danemarca şi Franţa unde după 6 săptămâni a intrat într-un platou după care a reluat creşterea”, a conchis Octavian Jurma.

Citeşte şi: Certificate false de vaccinare anti-Covid vândute cu 150 de euro. Percheziții de amploare în mai multe județe din țară!