Octavian Jurma: Ne putem aștepta la debutul valului Omicron în Romania în jurul datei de 15 ianuarie

Octavian Jurma avertizează că valul provocat de tulpina Omicron va debuta în România în jurul datei de 15 ianuarie 2022. Epidemiologul trage un semnal de alarmă după ce în Marea Britanie au fost înregistrate miercuri 78.610 cazuri de infectare.

15 dec. 2021, 23:45
Octavian Jurma: Ne putem aștepta la debutul valului Omicron în Romania în jurul datei de 15 ianuarie

Octavian Jurma avertizează asupra noul val al pandemiei provocat de tulpina Omicron. Epidemiologul trage acest semnal de alarmă după ce în Marea Britanie a fost record de infectări cu coronavirus.

Octavian Jurma, avertisment privind valul cinci al pandemiei

Citeşte şi EXCLUSIV | Octavian Jurma îndeamnă la precauţie din cauza Omicron. „Trebuie să luăm măsuri suplimentare. Unul dintre cazurile anunţate e deja comunitar”

În Marea Britanie au fost înregistrate, miercuri, 78.610 cazuri, un record absolut, cu peste 10.000 de cazuri mai mult decât recordul precedent de 68.053 din 8 ianuarie 2021.

„Astfel curba cazurilor Delta este plată, iar creșterea foarte rapidă pe care o observăm se datorează creșterii fulminante a numărului de cazuri Omicron care se adaugă peste curba Delta. Populația este încurajată imperativ să se vaccineze cu boosterul sau să își facă primul vaccin dacă nu s-au vaccinat deja. A fost aprobată administrarea boosterului la 2 luni după a doua doză la toate persoanele peste 18 ani. Se face apel la voluntari pentru a asista spitalele în cu valul de spitalizări care se așteaptă să crească peste 2 săptămâni. Întrebați dacă nu e momentul să se renunțe la petrecerile de Crăciun, răspunsul a fost evaziv din partea medicilor și Boris Johnson a declarat că pentru moment focalizarea rămâne pe booster”, scrie Jurma pe Facebook.

Epidemiologul român face o comparație între declanșarea epidemiei în Anglia și momentul în care s-a declanșat în România.

„Din păcate observam că și în Europa evoluția Omicron urmează evoluția observată în Africa de Sud. Este probabil că vom avea pentru prima dată în Europa zile cu peste 100.000 de cazuri noi confirmate în țările cu testare adecvată.

Vedem că nici in Anglia politicienii nu au curaj să ceară oamenilor să renunțe la petrecerile de Crăciun și Revelion mai ales după scandalul petrecerilor din timpul carantinei organizate de Boris Johnson. În România debutul valului Alpha a fost la 2 luni distanță după debutul valului Alpha în UK. Debutul valului Omicron în România va fi cu maxim o lună după debutul valului Omicron din Anglia, având în vedere că și primul caz de transmitere comunitară a fost azi confirmat, la 3 doar săptămâni după identificarea primului caz Omicron în Anglia la data de 27 noiembrie 2021. Avem, deci încă o confirmare indirectă că ne putem aștepta la debutul valului Omicron în Romania in jurul datei de 15 ianuarie (+/- 1 săptămână)”, mai spune Jurma pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi Octavian Jurma: Valul Omicron va fi unul al copiilor şi tinerilor în România