Octavian Jurma: Valul Omicron va fi unul al copiilor şi tinerilor în România

Medicul Octavian Jurma avertizează asupra faptului că Omicron ar putea provoca un val de infectări în rândul copiilor și tinerilor din România.

08 dec. 2021, 15:19
Octavian Jurma: Valul Omicron va fi unul al copiilor şi tinerilor în România

Potrivit lui Octavian Jurma, varianta Omicron este aparent „mai blândă” decât Delta pentru că nu crește numărul persoanelor spitalizate, chiar dacă există un număr mai mare de infectari. Totuși, analiza arată că a crescut numărul copiilor și al tinerilor spitalizați (categoria 0-39 ani).

Alexandru Rafila: „Certificatul verde este legat de creşterea incidenţei cu 1,5 pe două săptămâni” VIDEO
„Chiar dacă scăderea aparentă a virulenței Omicron poate fi o consecință a acestei migrații în zona tinerilor unde severitatea și mortalitatea sunt mai scăzute decât la vârstnici, creșterea spitalizărilor va duce inevitabil și la creșterea numărului de decese tot în această categorie. Nu știm care va fi profilul demografic al valului Omicron în Europa, dar în România se pare că deciza a fost luată să repetăm „succesul” din valul 4-Delta. E foarte posibil deci ca valul Omicron să fie un val al copiilor și tinerilor și în România”, susține Octavian Jurma într-o postare făcuctă miercuri pe Facebook.

Varianta Omicron s-a răspândit în 57 de state. OMS estimează că numărul spitalizărilor va crește

Varianta Omicron a fost raportată în 57 de ţări, cazurile de COVID-19 fiind în creştere în sudul Africii, inclusiv în Zimbabwe, iar numărul pacienţilor care necesită spitalizare este probabil să se mărească odată cu răspândirea acestei variante, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează Reuters.

În raportul său epidemiologic săptămânal, OMS a indicat că este nevoie de mai multe date pentru evaluarea gravităţii bolii cauzate de varianta Omicron şi pentru a se afla dacă mutaţiile sale pot reduce protecţia oferită de imunitatea derivată din vaccin.

Bill Gates, anunţul aşteptat de toată lumea: „Cred că faza acută a pandemiei se va încheia în 2022”
”Chiar dacă severitatea este egală sau poate chiar mai redusă comparativ cu varianta Delta, este de aşteptat ca numărul spitalizărilor să crească dacă oamenii se infectează şi să existe un decalaj de timp între o creştere a incidenţei cazurilor şi o creştere a incidenţei deceselor”, potrivit statisticilor OMS.

Pe 26 noiembrie, OMS a declarat varianta Omicron, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii, drept ”variantă îngrijorătoare”. Este a cincea tulpină de SARS-CoV-2 care ajunge să fie descrisă astfel.