OECD: Al doilea val al pandemiei va arunca economia globală în prăpastie. Cel mai mare declin pe timp de pace

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD)  prognozează că un al doilea val al pandemiei poate duce la cea mai mare prăbuşire a economiei globale pe timp de pace din ultima sută de ani, urmată de o posibilă redresare, timidă, în anul 2021.

RomaniaTV.net
11 iun. 2020, 06:22
OECD: Al doilea val al pandemiei va arunca economia globală în prăpastie. Cel mai mare declin pe timp de pace

Economia globală va înregistra cel mai semnificativ declin pe timp de pace dintr-un secol, înainte de a se redresa anul viitor, de pe urma recesiunii provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), se arată într-un raport publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite Reuters, citată de Agerpres.

În acest an, economia globală se va contracta cu 6%, apoi va înregistra un avans de 5,2 în anul 2021, dacă pandemia va fi ținută sub control, se arată în prognoza actualizată a organizației.

Citește și: Criza economică începe să-şi arate colţii. O importantă companie anunţă concedieri, mii de muncitori români riscă să rămână pe drumuri

În cazul unui al doilea val de contagiune, în 2020, Produsul Intern Brut global ar putea înregistra un declin de 7,6% înainte de a înregistra o creştere modestă, de 2,8% în 2021, avertizează OECD.

„Până la finalul lui 2021, pierderile de venituri vor fi mai mari decât cele în cazul oricărei alte recesiuni precedente, în ultimii 100 de ani, pe timp de pace, ceea ce va avea consecinţe sumbre şi de lungă durată asupra cetăţenilor, firmelor şi guvernelor”, a apreciat economistul şef al OECD, Laurence Boone.

SUA, cea mai mare economie mondială, ar urma să înregistreze un declin de 7,3% în acest an, urmat de o creştere de 4,1% anul viitor. În cazul unui al doilea val de contagiune, în 2020, PIB-ul SUA ar putea scădea cu 8,5% înainte de a înregistra o creştere modestă, de 1,9%, în 2021, previzionează OECD.

PIB-ul zonei euro se îndreaptă spre un recul de 9,1% anul acesta, urmat de un avans de 6,5% anul viitor, dar declinul s-ar putea adânci la 11,5% în 2020, în eventualitatea unui al doilea val, urmat de o creştere de 3,5% în 2021.