Ofensivă împotriva corupţiei din Cuba. Douăsprezece oficialităţi au fost arestate

Un tribunal cubanez a condamnat pentru corupţie 12 membri din conducerea unei întreprinderi de stat, inclusiv trei foşti adjuncţi de ministru, la pedepse cuprinse între 4 şi 12 ani de închisoare, a anunţat marţi cotidianul oficial Granma.

RomaniaTV.net
21 aug. 2012, 20:53
Ofensivă împotriva corupţiei din Cuba. Douăsprezece oficialităţi au fost arestate

Cele  12 cadre din cadrul companiei Cubaniquel au fost găsite vinovate de „acte de corupţie în cadrul negocierii, atribuirii şi aplicării proiectului de extindere a uzinei Pedro Soto Alba, la Moa (est), pentru extragerea, tratarea şi comercializarea de nichel şi cobalt”, potrivit cotidianului.

Această hotărâre a fost pronunţată în cadrul unei ofensive împotriva corupţiei lansată de către preşedintele Raul Castro imediat după ce a preluat puterea în 2006, înlocuindu-l pe fratele său Fidel, bolnav. Nichelul este principalul produs de export cubanez.

„Dată fiind gravitatea faptelor şi consecinţelor dăunătoare ale acestora pentru una dintre activităţile strategice ale economiei ţării”, tribunalul provincial din regiunea din Holguin a aplicat pedeapsa cea mai severă, de 12 ani de închisoare, fostului adjunct de ministru Alfredo Zayas (2004-2007), directorul executiv al întreprinderii.

Fostul adjunct de ministru Ricardo Gonzalez (2001-2004 şi 2007-2010), directorul Consiliului Director al întreprinderii şi preşedinte al Comitelui de conducere a proiectului, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar fostul adjunct de ministru Antonio de los Reyes (1980-1999), membru al Comitetului de conducere a proiectului, a fost condamnat la la 8 ani de închisoare.

Împotriva altor nouă condamnaţi, care deţineau diverse responsabilităţi în cadrul întreprinderii, s-au pronunţat pedepse cuprinse între 4 şi 7 ani de închisoare.

Cei 12 condamnaţi, dar şi Parchetul, au dreptul să facă apel împotriva hotărârii, în faţa Curţii Supreme din Cuba.

Raul Castro anunţa la 29 ianuarie, înaintea primei Conferinţe Naţionale (Congres extraordinar) a Partidului Comunist unic, aflat la putere, că nu va da dovadă de „niciun respect” faţă de corupţi.