Ofertă uluitoare! 500.000 de euro de la angajator dacă îţi dai demisia! Colosul care vrea să scape de angajaţi

Constructorul german de automobile de lux Mercedes-Benz se bazează pe indemnizații generoase pentru a putea obține reducerile planificate de locuri de muncă în administrație.
Filip Stan
24 mart. 2025, 08:29
Ofertă uluitoare! 500.000 de euro de la angajator dacă îţi dai demisia! Colosul care vrea să scape de angajaţi

Mercedes-Benz a decis să acorde suma de 500.000 de euro celor care își dau demisia. Această strategie are la bază încercarea de a reduce personalul într-un mod mai ușor, iar gigantul din industria auto consideră că este una benefică pentru ambele părți implicate.

Astfel, sume de peste 500.000 de euro (aproximativ 543.000 de dolari) sunt oferite la acest moment angajaților cu contracte de lungă durată, pentru a-i convinge să părăsească voluntar compania, conform Yahoo Finance.

Demisia, plătită în funcţie de vechime

Angajații sunt protejați de concedieri obligatorii printr-o garanție valabilă până la sfârșitul anului 2034. Aceasta înseamnă că Mercedes trebuie să ofere stimulente financiare atractive pentru a putea reduce locuri de muncă, parte dintr-un program cuprinzător de austeritate.

Conform Handelsblatt, un lider de echipă, în vârstă de 55 de ani, cu un salariu lunar brut de aproximativ 9.000 de euro și 30 de ani de serviciu în companie, se poate aștepta la o indemnizație de concediere de peste 500.000 de euro.

Concedieri şi diminuări de salarii! Se taie salariile şi se dau afară 200 de angajaţi chiar înainte de Paşte

Un administrator în vârstă de 45 de ani, aflat în companie de 20 de ani și care câștigă în jur de 7.500 de euro brut pe lună, se poate aștepta la peste 300.000 de euro după ce îşi dă demisia.

Mercedes-Benz vrea să economisească astfel aproximativ 5 miliarde de euro până în 2027.

Recent, compania a declanșat concedieri și în China. Planul este de a-și atinge un obiectiv vizând reducerea, cu 25%, a costurilor cu mâna de lucru până în 2027.

Mercedes-Benz a anunțat noi programe de reducere a costurilor la nivel global, în condițiile în care în care a avertizat că în 2025 câștigurile sale vor fi semnificativ mai mici, pe fondul intensificării războiului prețurilor în China și agravării tensiunilor comerciale mondiale.

Mercedes și-a informat angajații subsidiarelor de vânzări și financiar din China că va renunța la 10% până la 15% din angajații acestor subsidiare. De asemenea, Mercedes are de gând să facă restructurări similare și la alte departamente, precum servicii IT și juridic, la finele acestui an.

Mercedes are aproximativ 5.000 de angajați în China, inclusiv 2.000 care lucrează în cadrul diviziei de cercetare&dezvoltare, care nu vor fi afectați de reducerile de personal, a precizat sursa.

În pofida restructurărilor, Mercedes nu va renunța la piața chineză, intenționând să încheie mai multe parteneriate cu furnizorii locali pentru a îmbunătăți competitivitatea produselor sale, a adăugat sursa.

La fel ca și alți mari constructori auto occidentali, vânzările Mercedes în China au scăzut în ultimii ani, în condițiile în care a pierdut teren în concurența cu rivalii locali precum BYD pe segmentul vehiculelor electrice și hibride.

Mercedes-Benz a vândut mai puține vehicule în 2024 decât în 2023, a anunțat producătorul german de mașini de lux, transmit DPA și Reuters.

Declinul vânzărilor s-a atenuat în trimestrul IV, pe fondul ușoarei redresări din China, cea mai mare piață auto din lume. Dar pe ansamblul anului trecut, Mercedes-Benz a vândut aproape 2,4 milioane mașini și camionete, un recul de 4% comparativ 2023. În China, vânzările de autoturisme au scăzut cu 7% anul trecut, în pofida redresării din ultimul trimestru, când s-a înregistrat un avans anual de 3%.

China este cea mai importantă piață pentru toți marii producători auto din Germania, dar sporirea concurenței din partea mărcilor chinezești, în special pe segmentul vehiculelor electrice (EV) a provocat dificultăți majore industriei auto germane.

Vânzările de vehicule pe baterii au crescut semnificativ în China, în timp ce încetinirea economiei țării a afectat cererea.

Anul trecut, vânzările de vehicule electrice ale Mercedes-Benz au scăzut în ritm anual cu 23% (185.100 EV), iar declinul a accelerat în trimestrul patru, când s-a înregistrat un recul de 26%.

2024 a fost un an dificil pentru industria auto mondială, marcat de reducerea cererii într-o economie slabă, în special pe piața cheie din China, se arată într-un comuniat al Mercedes-Benz. Anul trecut, vânzările de autoturisme au scăzut cu 3%, la 1.983.400 unități, pe fondul unui declin de 7% în China și de 3% în Europa.

Val de concedieri şi scăderi ale salariilor în cel mai căutat domeniu din România. Companiile îşi mută operaţiunile, iar ofertele de joburi sunt limitate

În 2024, compania a înrăutățit de două ori previziunile privind marja anuală de profit și a anunțat că intenționează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an.

Și rivalul Volkswagen a anunțat un acord cu sindicatele, destinat reducerii costurilor la cel mai mare grup auto european, urmând ca, până în 2030, efectivele uzinelor VW din Germania să fie reduse cu 35.000 de posturi iar capacitatea de producție să fie redusă cu 734.000 de unități.

Volkswagen a precizat că, pe termen mediu, acest acord va permite realizarea unor economii de 15 miliarde de euro pe an, inclusiv a costurilor cu mâna de lucru cu 1,5 miliarde de euro

Sfaturi de la HR pentru negocieri de salarii. Cum să eviţi demisia

Angajații, fie că sunt la primul job, fie că își schimbă locul de muncă, întâmpină probleme în a negocia salariul, sunt de părere specialiștii în recrutare.

Sorina Faier, specialist în HR, a vorbit într-un interviu pentru Ziare.com despre acest pas într-un interviu de angajare. „Negocierea salariului este un moment esențial în procesul de angajare, dar mulți candidați fie nu îndrăznesc să negocieze, fie cer sume nerealiste. Realitatea pieței muncii din România arată că așteptările salariale sunt adesea mai mari decât ofertele companiilor. Totuși, cu o strategie bine pusă la punct, poți obține un salariu mai apropiat de ceea ce îți dorești.

Înainte de a merge la interviu, informează-te despre salariile medii pentru poziția respectivă. Poți folosi platforme online pentru a vedea intervalele salariale oferite în domeniul tău. De asemenea, analizează cât de competitiv este angajatorul și care sunt beneficiile extra pe care le oferă”, este de părere specialistul în resurse umane.

Expertul subliniază că angajatul nu trebuie să spună primul o cifră cu privire la salariu. „Unul dintre cele mai importante trucuri în negociere este să nu oferi primul o sumă exactă. Dacă angajatorul te întreabă despre așteptările salariale, poți răspunde “Sunt deschis unei oferte competitive, bazată pe experiența mea și cerințele postului. Care este bugetul alocat pentru această poziție?”. Astfel, forțezi angajatorul să facă prima ofertă, ceea ce îți oferă un avantaj în negociere”, mai explică Sorina Faier.

Specialistul în HR sfătuiește angajații să mizeze pe realizările de la joburile anterioare. „Dacă ai experiență relevantă, certificări suplimentare sau ai obținut rezultate măsurabile în joburile anterioare, folosește aceste informații pentru a argumenta suma pe care o ceri. De exemplu: “În rolul anterior, am crescut vânzările cu 25% și am implementat un proces care a redus timpul de livrare cu 30%. Cred că această experiență justifică o ofertă în intervalul 7.500 – 8.500 lei”.

Un truc esențial în negociere este să ceri întotdeauna puțin mai mult decât salariul dorit, pentru a lăsa loc de negociere. De exemplu, dacă vrei 7.000 lei, cere între 7.500 și 8.000 lei. Angajatorul va tinde să negocieze în jos, dar astfel vei obține suma dorită”, mai spune Sorina Faier.

Iar angajații pot negocia și beneficiile. „Dacă firma nu îți poate oferi salariul dorit, poți cere alte beneficii, cum ar fi bonusuri de performanță, program de lucru flexibil, mai multe zile de concediu, asigurare medicală privată, buget pentru cursuri și dezvoltare profesională. Uneori, aceste beneficii pot compensa diferența dintre suma dorită și oferta angajatorului.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
David Popovici, între credință și îndoială. Ce i-a răspuns unui copil care l-a întrebat despre Dumnezeu. Ce spune părintele Necula despre Creator
Capital.ro
Ce să NU faci de Înviere și prima zi de Paște. Interdicție pentru credincioșii din România
Playtech.ro
Pensionarii vizați de noile modificări legislative. Situații în care vor fi obligați să returneze pensiile încasate
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Clarvăzătoarea supranumită „Baba Vanga a Japoniei” face o profeție înfiorătoare. Un dezastru urmează să lovească lumea în curând
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! Un mare actor, prieten drag lui, a murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Un desert uitat, din copilărie. Prăjitura care seducea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu. Iubita actriță ne-a părăsit. A fost cea mai strălucitoare stea pe scenă și la TV
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Rânduiala Ceasurilor Sfintelor Paști. Rugăciunea prin care toți credincioșii care o citesc de Paște au parte de minuni în viața lor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât