Oferta de spaţii hoteliere din Bucureşti va avea o creştere nesemnificativă pe termen scurt

Oferta de spaţii hoteliere din Bucureşti va avea o creştere nesemnificativă pe termen scurt, din cauza lipsei finanţării, doar un hotel având ca termen de deschidere acest an, iar piaţa tranzacţiilor cu hoteluri, îngheţată din 2009, nu va înregistra modificări notabile, potrivit Jones Lang LaSalle.

RomaniaTV.net
06 feb. 2012, 13:22
Oferta de spaţii hoteliere din Bucureşti va avea o creştere nesemnificativă pe termen scurt

În luna ianuarie, Bucureştiul avea 74 de unităţi hoteliere însumând 9.200 de camere, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară, în care se precizează că având în vedere cererea ridicată pe segmentul de business, majoritatea unităţilor hoteliere sunt clasificate la 4 stele, respectiv 60% din totalul stocului de camere.

„Între anii 2005 şi 2008 oraşul a cunoscut o creştere rapidă a ofertei de unităţi hoteliere, urmată de o scădere rapidă în ultimii ani, având în vedere că multe proiecte au fost amânate sau anulate din cauza condiţiilor dificile de finanţare. Printre cele mai recente deschideri menţionăm Doubletree by Hilton în Piaţa Unirii, inaugurat în august 2011. Pentru 2012 a fost anunţată deschiderea hotelului de 4 stele Europa Royale, cu un total de 92 de camere. Pe termen scurt nu se previzionează decât o creştere marginală a ofertei de spaţii hoteliere având în vedere că multe dintre proiecte sunt în continuare afectate de lipsa surselor de finanţare”, se menţionează în raport.

În ceea ce priveşte performanţa sectorului, JLL remarcă o îmbunătăţire a activităţii începând cu 2010, după o scădere importantă în 2009, evoluţie care nu a atras însă investitorii interesaţi de achiziţiile de hoteluri.

„De la declanşarea crizei, anul 2008, activitatea de investiţii în domeniul hotelier a fost extrem de restrânsă. Volumele au atins apogeul în 2007, când trei hoteluri au fost tranzacţionate pentru suma de 62 de milioane de euro. În 2009, hotelul West City şi hotelul Hello au fost achiziţionate cu 12 milioane euro, respectiv 9 milioane de euro, acesate fiind totodată ultimele tranzacţii raportate. În 2012, situaţia nu se va schimba semnificativ, având în vedere că finanţarea va fi în continuare dificilă, iar criza din zona Euro îi face pe investitori să adopte un comportament prudent. Investitorii vor fi interesaţi de acele oferte cu volume mici, amplasamente excepţionale şi preţuri atractive”, apreciază sursa citată.

Un factor pozitiv care ar putea ajuta turismul din Bucureşti în acest an, este potrivit JLL, finala Europa League 2012, eveniment care va îmbunătăţi infrastructura oraşului şi va atrage un număr mare de turişti.