Oferta preşedintelui către NATO: hackeri români contra avioane de luptă

România ar putea achiziţiona mai puţin de 48 de avioane de luptă, dacă o propunere a preşedintelui Traian Băsescu ce va fi făcută secretarului general al NATO mâine va fi acceptată de Alianţa Nord-Atlantică. Preşedintele va pune pe masa Alianţei experienţa hackerilor români.

RomaniaTV.net
29 ian. 2012, 15:30
Oferta preşedintelui către NATO: hackeri români contra avioane de luptă

„În regiune s-ar putea discuta ca un grup de state să îşi asume fiecare un număr de aeronave. Să spunem, în loc de 48 de avioane, să gândim la un număr mult mai mic de avioane, dacă şi alte state ar intra împreună cu noi în acest pachet, care să garanteze securitatea aeriană a regiunii, în primă instanţă”, a spus preşedintele, care a amintit de obligaţia părţii române de a achiziţiona 48 de avioane compatibile NATO.

Băsescu a pomenit în acest sens de conceptul de „smart defence”. Dacă România nu este dispusă să cumpere multe avioane, poate oferi în schimb alianţei „know-how” în securitatea informatică, preşedintele spunând că, la acest capitol, România poate fi contributor net: „Avem atâţia hackeri talentaţi care ar putea fi folosiţi pozitiv”, a spus Băsescu.

De câţiva ani se pune problema ca România să achiziţioneze avioane de luptă pentru a înlocui vechile MIG 21 Lancer. Iniţial, Bucureştiul a intenţionat să achiziţioneze 24 de avioane F 16 second-hand, preţul tranzacţiei fiind de 1,3 miliarde de dolari, asta într-o primă fază.

Dacă România făcea afacerea cu americanii de la Lockheed Martin, urma să beneficieze ulterior de avioane de ultimă generaţie F 35 în condiţii preferenţiale. Din cauza constrângerilor bugetare, Executivul a tot amânat achiziţia, chiar dacă au existat şi alte oferte: printre ele, cea a suedezilor de la SAAB, care au oferit 24 de avioane Gripen la acelaşi preţ, dar noi.