Oferta unui patron de pizzerie care vrea să știe ce salariu i-ar mulțumi pe angajați: „Este dureros să vezi toată ziua angajatori care susțin că le pasă”

Oferta de muncă a unui patron i-a lăsat cu gura căscată pe români. Programul de lucru impus este unul de-a dreptul halucinant.

05 sept. 2023, 23:13
Oferta unui patron de pizzerie care vrea să știe ce salariu i-ar mulțumi pe angajați: „Este dureros să vezi toată ziua angajatori care susțin că le pasă”
Oferta unui nou patron de pizzerie

Printre domeniile afectate de lipsa forței de muncă se află și horeca. Cei ce dețin afaceri în acest sector găsesc cu greu angajați pe cae să se poată baza pe termen lung, iar unii sunt preocupați să identifice condițiile ideale de muncă pentru aceștia. Este și cazul unui patron de pizzerie care a detaliat condițiile de lucru, pentru a afla ce salariu ar fi motivant pentru un pizzar.

„Bună ziua, am nevoie de un sfat din partea celor care sunteți în domeniu. Deschid în curând o pizzerie și doresc să ofer un salariu decent și corect pentru un pizzer care o să lucreze 2 zile cu 2 zile libere, de dimineață de la ora 8 până seară la 10. Ce salariu oferiți dumneavoastră în aceste condiții?”, a întrebat antreprenorul pe Grupul antreprenorilor din România.

Citește și: EXCLUSIV! Cum reacţionează marile companii româneşti la modificările fiscale! Cazul CrisTim – salariile muncitorilor răman neatinse! Patronul Radu Timiş Jr. : „Aşa mi se pare corect! Ştiam că nu va ţine la infinit”

Patronul a primit mai multe sfaturi, însă mai multe persoane i-au atras atenția în legătură cu programul de lucru.

„Bă, voi sunteți nebuni? 14 ore pe zi la servici, omul mai face 45 de minute pe drum de acasă că doar nu locuiește în cuptorul de la pizzerie, mai are nevoie de juma de oră să se pregătească înainte să iasă din casă și probabil de o ora după ce ajunge acasă înainte să adoarmă. Deci asta îi lasă exact 7 ore pentru somn. Patronilor cu acest tip de mentalitate le doresc să primească dublu față de ceea ce oferă, în loc de 14 ore ei să aibă parte de 28 de ore. Și eu muncesc, un schimb de 12 ore pe zi, 4 zile și apoi 4 liber. Singura bucurie este atunci când îți iei 4 zile de concediu și te alegi cu 12 zile libere. În rest, cele 4 zile când lucrezi 12 ore nu exiști iar din cele 4 libere una e să îți revii și alta e să te pregătești de lucru. Și să nu îmi spuneți că la ora 10 se pune lacătul pe ușa, ora 22 poate deveni foarte ușor ora 24 sau 02 în unele zile”.

„Este dureros să vezi toată ziua angajatori care susțin că le pasă de proprii angajați, dar apoi aceștia să dorească să îi țină în companie 70% din timp considerând că restul de 30% e suficient pentru familie și pentru odihnă. Acolo unde lucrez eu, oamenii lipsesc de la servici cu săptămânile inventând diverse motive, apoi sunt săptămâni în care lucrează 6 zile din 7, și așa ceva este de neacceptat. Am considerat întotdeauna că respectul este cel mai important, respectul între soț și soție sau respectul între angajat și angajator. Acestea sunt relațiile care durează cel mai mult și aduc beneficii ambelor părți. Celelalte sunt relații în care unul are de câștigat de pe seama celuilalt”.

Citește și: Ce salariu primește o bonă în România, în 2023. Suma nu e deloc de neglijat

„Până la salariu, aveți grijă la programul de lucru. Potrivit Codului muncii, un salariat nu poate lucra mai mult de 12 ore/ zi iar programul de 12 ore trebuie urmat de o perioada de repaus de cel puțin 24 de ore”.

„De la 8 la 10 vorbim de 14 ore pe zi x 15 zile lucrate = 210 ore într-o luna. Legea spune că se lucrează 40 ore pe săptămâna x 4 săptămâni = 160 ore…deci avem 50 ore suplimentare. Să luăm salariul mediu pe economie în 2023 de 6800 lei brut / 160 ore = 42.5 RON pentru orele legale și (dublu) 85 RON pentru cele 50 ore suplimentare vom avea un salariu BRUT de 11.050 RON brut deci 6464 RON net”, sunt doar o parte dintre comentariile primte de patron.