Oficial israelian, despre prăbuşirea elicopterului în care a murit preşedintele Iranului: „Nu am fost noi”

Preşedintele Iranului a murit într-un accident de elicopter. Rusia regretă pierderea unui "prieten adevărat", Pakistanul declară o zi de doliu. Alte reacţii internaţionale.
Filip Stan
20 mai 2024, 14:44
Oficial israelian, despre prăbuşirea elicopterului în care a murit preşedintele Iranului:

Israelul nu a fost implicat în moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, ca urmare a prăbuşirii elicopterului în care se afla, un accident în care au murit mai mulţi membri ai anturajului său, a declarat luni un oficial israelian pentru Reuters.

„Nu am fost noi”, a declarat sec oficialul, care a solicitat anonimatul. Pe reţelele sociale au circulat zvonuri, în noaptea de duminică spre luni, care susţineau că Mossadul – spionajul extern israelian – ar fi fost implicat în accidentul de elicopter.

În mod oficial, Israelul nu a comentat încă moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi şi a ministrului de externe Hossein Amirabdollahian, menţionează The Guardian.

Preşedintele Iranului şi ministrul de Externe au murit. „Nu au fost găsiţi supravieţuitori” la locul prăbuşirii elicopterului. UPDATE: Mohammad Mokhber, noul preşedinte

Agenţia de spionaj a Israelului, Mossad, a fost acuzată de mai multe asasinate şi atentate cu bombă în interiorul Iranului în ultimii ani, iar forţele aeriene ale Israelului au bombardat obiective iraniene în Liban şi Siria, însă Ierusalimul rareori comentează aceste activităţi.

Până în prezent, analiza Israelului pare să fie că dispariţia neaşteptată a celor două figuri semnificative ale regimului nu este susceptibilă să modifice în mod semnificativ războiul rece pe care îl poartă de mult timp cu Teheranul: politicile externe, de apărare şi nucleare ale Republicii Islamice sunt, în cele din urmă, de competenţa liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Cu toate acestea, luptele interne pentru putere create de vidul brusc ar putea distrage atenţia Teheranului de la războiul din Gaza. Grupările aliate Iranului din Siria, Irak şi Yemen au atacat Israelul cu drone şi rachete de la izbucnirea războiului din Gaza, anul trecut, iar la graniţa de nord a Israelului mocneşte un război de uzură cu puternica miliţie libaneză Hezbollah, susţinută de Teheran.

„Aceasta nu este o veste rea pentru Israel. Cu toate acestea, evenimentele din Iran vor evolua probabil într-un ritm diferit faţă de cele din jurul nostru. Într-un scenariu pozitiv, iniţial, guvernul de la Teheran ar putea fi mai preocupat de problemele interne şi va pune mai puţină presiune asupra Hezbollah pentru a menţine un front militar activ împotriva Forţelor de Apărare ale Israelului”, a scris Amos Harel, analist militar, în cotidianul de stânga Haaretz.

Luna trecută, Iranul a lansat un atac direct, fără precedent, cu rachete şi drone asupra Israelului, autorizat de Raisi. Atacul s-a vrut o ripostă la o lovitură aeriană israeliană asupra unei clădiri diplomatice iraniene din capitala siriană, Damasc.

Preşedintele Iranului a murit într-un accident de elicopter. Rusia regretă pierderea unui „prieten adevărat”, Pakistanul declară o zi de doliu. Alte reacţii internaţionale

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, un adept al liniei dure a regimului islamic de la Teheran, văzut ca un potenţial succesor al liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a murit duminică într-un accident de elicopter. Aparatul de zbor, care îl aducea dintr-o vizită, s-a prăbuşit pe un teren muntos în apropiere de graniţa cu Azerbaidjanul, au anunţat luni oficiali şi presa de stat. Reacţiile internaţionale nu au încetat să apară, încă de duminică, după ce s-a aflat de incidentul cu elicopterul.

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanţe conducerii Iranului pentru moartea preşedintelui republicii, Ebrahim Raisi. Telegrama de condoleanţe a fost publicată pe site-ul Kremlinului. „Vă rugăm să acceptaţi condoleanţe profunde în legătură cu marea tragedie care s-a abătut asupra poporului Republicii Islamice Iran – un accident de elicopter care a luat viaţa preşedintelui Seyed Ebrahim Raisi, precum şi vieţile unui număr de alţi oameni de stat proeminenţi din ţara dumneavoastră”, se arată în telegrama lui Putin.

Război în Ucraina. O staţiune de pe malul unui lac din Harkov a fost bombardată. 11 oameni au murit

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a exprimat condoleanţele în urma decesului preşedintelui iranian Ebrahim Raissi. „În Rusia, preşedintele iranian E. Raisi şi ministrul iranian de externe H. Amirabdollahian erau cunoscuţi ca prieteni adevăraţi şi de încredere ai ţării noastre”, a declarat şeful diplomaţiei ruse. „Rolul lor în consolidarea cooperării ruso-iraniene reciproc avantajoase şi a parteneriatului de încredere a fost de nepreţuit”, a mai spus el, în condiţiile în care dronele iraniene livrate Rusiei au fost esenţiale în războiul de agresiune asupra Ucrainei. „Transmitem sincerele noastre condoleanţe familiilor şi prietenilor victimelor, precum şi întregului popor prieten al Iranului. Gândurile şi inimile noastre sunt alături de voi în aceste momente triste”, a transmis Serghei Lavrov.

Potrivit agenţiei TASS, Ambasada Rusiei la Teheran a exprimat condoleanţe pentru moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi şi a coborât drapelul în bernă în semn de solidaritate cu poporul iranian. „Transmitem sincere condoleanţe familiilor şi prietenilor victimelor, întregului popor şi guvernului iranian. Le dorim răbdare şi tărie psihică pentru a depăşi această tragedie, una dintre cele mai grave”, se arată în textul comunicatului.

Şi preşedintele Chinei, Xi Jinping, a trimis o telegramă de condoleanţe pentru moartea preşedintelui iranian, a anunţat Ministerul chinez de Externe. Preşedintele chinez Xi Jinping a calificat luni moartea preşedintelui Ebrahim Raissi drept „tragică”, potrivit Ministerului chinez de Externe. „Preşedintele Xi Jinping a subliniat că (…) moartea sa tragică a fost o mare pierdere pentru poporul iranian şi că poporul chinez a pierdut un bun prieten”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Wang Wenbin, într-o conferinţă de presă.

„În calitate de coleg care am fost martor personal la eforturile sale pentru pacea poporului iranian şi a regiunii noastre în timpul cât a fost la putere, îmi amintesc de domnul Raisi cu respect şi recunoştinţă”, a scris pe X şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Hezbollah şi Hamas, două mişcări susţinute de Iran, au adus un omagiu preşedintelui Raisi, al cărui corp a fost găsit în epava elicopterului. „Împărtăşim tristeţea şi durerea poporului iranian frate”, a scris mişcarea islamistă palestiniană, lăudându-l pe preşedintele decedat pentru „sprijinul său pentru rezistenţa palestiniană şi eforturile neîncetate de solidaritate” cu palestinienii de la începutul actualului război din Gaza.

La rândul său, partidul libanez Hezbollah a adus un omagiu „protectorului mişcărilor de rezistenţă”.

„Cele mai profunde condoleanţe poporului iranian, conducerii iraniene şi familiilor preşedintelui Raisi şi delegaţiei care îl însoţea, pentru martiriul lor. Îi cerem Domnului să le acorde familiilor lor răbdare şi alinare. Cu adevărat, noi aparţinem lui Allah şi la El ne vom întoarce. Poporul iranian va rămâne adeptul liderilor loiali, prin voia lui Dumnezeu”, a transmis Mohammed Ali al-Houthi, şeful Comitetului Revoluţionar Suprem Houthi din Yemen, o altă grupare susţinută de Iran.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a exprimat luni dimineaţă, pe X, „sincerele condoleanţe” ale UE pentru moartea preşedintelui Ebrahim Raisi şi a ministrului său de externe, precum şi a altor membri ai delegaţiei şi echipajului. „Gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor”, a scris el.

„Văd în aceste ore că autorităţile iraniene acreditează teza accidentului şi nu teoriile conspiraţiei. Nu văd nicio schimbare în ordinea internă din Iran, suntem în contact permanent cu aliaţii noştri europeni şi din G7 pentru că vorbim despre un incident care se înscrie într-un cadru regional deosebit de complex. Sper ca viitoarea conducere iraniană să dorească să se angajeze în stabilizarea şi pacificarea regiunii”, a comentat premierul italian Giorgia Meloni la televiziune.

„Cu profundă tristeţe şi profundă mâhnire, am primit vestea tragică a decesului preşedintelui Republicii Islamice Iran, Ibrahim Raisi, a ministrului afacerilor externe, Hossein Amirabdollahian, şi a însoţitorilor lor, în urma incidentului aviatic nefericit din nordul Iranului. Transmitem sincere condoleanţe şi regrete liderului suprem al Republicii Islamice, Ali Khamenei, precum şi naţiunii iraniene, guvernului şi poporului său. Ne exprimăm solidaritatea cu poporul iranian frate şi cu oficialii Republicii Islamice în timpul acestei tragedii dureroase”, a transmis premierul Irakului, Mohammed Shia al-Sudani.

„Sincere condoleanţe guvernului şi poporului Republicii Islamice Iran pentru moartea preşedintelui Ebrahim Raisi, a ministrului de externe Hossein Amirabdullahian şi a oficialilor care îi însoţeau în durerosul accident de elicopter, cerându-i lui Dumnezeu Atotputernic milă şi iertare pentru ei şi pentru familiile lor răbdare şi alinare. Îi aparţinem lui Allah şi la El ne vom întoarce”, a scris pe X emirul Qatarului, şeicul Tamin bin Hamas al-Thani.

Pakistanul, ţară vecină cu care Iranul a avut anul acesta un scurt schimb de bombardamente, a declarat luni o zi de doliu, în urma informaţiilor apărute în presa iraniană despre moartea preşedintelui iranian. „Pakistanul va respecta o zi de doliu şi drapelul va fi arborat la jumătate de catarg” în semn de „solidaritate cu Iranul”, o ţară „soră”, a scris premierul Shehbaz Sharif pe reţeaua X. „Măreaţa naţiune iraniană va depăşi această tragedie cu curajul său obişnuit”, a adăugat el.

Premierul indian Narendra Modi a scris pe X: „Profund întristat şi şocat de dispariţia tragică a Dr. Seyed Ebrahim Raisi, preşedintele Republicii Islamice Iran. Contribuţia sa la consolidarea relaţiei bilaterale dintre India şi Iran va fi mereu amintită. Sincerele mele condoleanţe familiei sale şi poporului iranian. India este alături de Iran în aceste momente de tristeţe”.

Spynews
Știrile Antena Stars. De ce a refuzat Alex Bodi 1 milion de dolari. A rămas uimit când a aflat ce i s-a oferit, dar nu a putut să accepte: ”Nu am vrut” / VIDEO
Bzi.ro
Câți bani a luat Babasha la concertul Coldplay? „Vă jur cu mâna pe inimă!“
Fanatik.ro
Leguma din România cu o producție record. A ajuns să coste doar 1 leu pe kilogram
Capital.ro
Se suspendă permisul auto, chiar dacă NU ești la volan. Lege nouă în România
Playtech.ro
Cod portocaliu de caniculă în România! Zonele în care sunt anunțate temperaturi de foc
DailyBusiness
Lovitură din partea BNR! Se întâmplă chiar AZI cu toate creditele în LEI
Adevarul
Beneficiile candidaturii lui Iohannis la șefia NATO pentru țară și dimensiunea „eșecului” ANALIZĂ
Spynews
Dezastru la un pelerinaj. Peste 550 de persoane au murit. Temperaturile de 51 de grade Celsius le-au fost fatale
Spynews
A mers pe jos 90 de minute pe zi. Ce s-a întâmplat după 2 ani
Evz.ro
Creme solare, retrase din supermarketuri. Sunt extrem de periculoase
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
wowbiz.ro
Ce a spus public Radu Ștefan Bănică despre Andreea Marin?! „Află ea după”. Nu s-a ferit și a recunoscut asta și despre Violeta
Cancan.ro
Cum arăta Larisa a lui Pescobar înainte de FaceApp şi Photoshop. Schimbare ŞOC
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
El este bărbatul care a murit electrocutat alături de părinții săi, la Cluj. Cei trei au fost găsiți fără suflare lângă o piscină gonflabilă
Capital.ro
UNGURII ne dau lecții chiar în Transilvania. Viktor Orban a scos banii: „Succes!”
StirileBZI
Stimulent financiar de la stat pe timpul verii! Vezi dacă te încadrezi în cerințe
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit pe iubitul ei tenismen, care e cu 9 ani mai tânăr
stirilekanald.ro
Ei sunt clujeni găsiți morți în curtea casei. Asta le-a adus sfârșitul
substantial.ro
Pană de curent națională în Ecuador lasă 18 milioane de oameni fără energie electrică
MediaFlux
GIGI BECALI, cum NU L-AȚI VĂZUT NICIODATĂ! PATRONUL FCSB, la BUSTUL GOL și în ȘLAPI lucrând la BISERICĂ
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?