Oficial militar: Avionul ucrainean AN-26 a fost doborât de o rachetă rusească Panţîr sau X-24

Avionul de transport al armatei ucrainene AN-26, doborât luni în regiunea Lugansk, a fost lovit de o rachetă sol-aer Panţîr sau de o rachetă aer-aer X-24, în a doua variantă racheta fiind cel mai probabil lansată de un avion de vânătoare al armatei ruse, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
14 iul. 2014, 18:14
Oficial militar: Avionul ucrainean AN-26 a fost doborât de o rachetă rusească Panţîr sau X-24

Anterior, Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că avionul a fost doborât în timp ce zbura la 6.500 de metri, altitudine la care rachetele antiaeriene lansate cu ajutorul lansatoarelor portabile nu pot ajunge, fapt care a determinat autorităţile de la Kiev să enunţe ipoteza că aparatul nu a fost doborât de insurgenţii rusofoni, ci de o rachetă performantă lansată de pe teritoriul Rusiei.

Conform purtătorului de cuvânt Andrei Lysenko, avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer Panţîr, aflată în dotarea armatei ruse, ori de o rachetă autoghidată aer-aer de tipul X-24, lansată de un avion al avion al forţelor aeriene ruse ce a decolat de pe aerodromul Milerov.

Autorităţile de la Kiev au început o operaţiune pentru salvarea celor opt militari aflaţi la bordul avionului, despre care cred că ar fi reuşit să se paraşuteze înaintea prăbuşirii aparatului. Dar combatanţii separatişti susţin că ar fi luat deja prizonieri patru dintre ei.