Oficial militar: Cetăţeanul român răpit în Burkina Faso, transportat în nordul statului Mali

Un oficial militar de rang înalt susţine că cetăţeanul român răpit săptămâna trecută în Burkina Faso a fost dus în nordul statului Mali.

07 apr. 2015, 18:57
Oficial militar: Cetăţeanul român răpit în Burkina Faso, transportat în nordul statului Mali

„Ostaticul şi răpitorii au traversat fluviul Niger şi se află în nordul statului Mali; căutările se concentrează în această zonă”, a declarat un oficial militar de rang înalt, care este membru al celulei de criză creată de Guvernul din Burkina Faso, potrivit La Voix de l’Amerique.

Citeşte şi Român luat ostatic în Burkina Faso. Primele imagini de la locul răpirii. Căutările continuă VIDEO

Românul răpit în Burkina Faso este căutat în trei ţări africane. Bărbatul de 40 de ani era responsabil cu paza unei mine de mangan, deţinută de omul de afaceri român Frank Timiş.

CITEŞTE ŞI Un ROMÂN a fost RĂPIT de persoane înarmate în Burkina Faso. MAE a activat Celula de Criză

Românul a fost răpit din nordul Burkinei Faso, aproape de graniţa cu Mali. Cinci bărbaţi înarmaţi cu puşti Kalaşnikov au urmărit maşina în care se afla românul şi au deschis focul asupra vehiculului. Şoferul şi jandarmul au fost răniţi, iar românul a fost răpit.

Autorităţile se tem că românul a fost dus în Mali sau în Niger, zone împânzită de rebeli, islamişti şi bande criminale.

Autorităţile din statul african merg pe două variante în ceea ce priveşte răpirea. Este posibil că Gherguţ să fi fost luat de rebeli tuaregi, afiliaţi al-Qaida, pentru răscumpărare. Nu a fost primită, însă, nicio cerere în acest sens. O a doua ipoteză este cea a răzbunării localnicilor, furioşi pe şefii minei unde lucra Gherguţ. În martie, au avut loc proteste violente în zonă, pentru că societatea nu a asfaltat un drum, aşa cum promisese.

Românul este căsătorit de anul trecut cu o tânără din Bucureşti. Familia a fost informată de autorităţile române despre răpire. Potrivit presei, Iulian Gherguţ este un asociat al controversatului Horaţiu Potra, preşedinte fondator al Asociaţiei românilor care au activat în Legiunea străină franceză.