Oficial OMS: Pandemia de COVID-19 este departe de a se fi încheiat

O purtătoare de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că sfârşitul pandemiei de COVID-19 este încă departe, invocând creşterea recentă a numărului de infectări cu noul coronavirus în cel mai recent buletin săptămânal publicat de această agenţie din cadrul ONU.

18 mart. 2022, 16:48
Oficial OMS: Pandemia de COVID-19 este departe de a se fi încheiat

Pandemia de COVID-19 este departe de a se fi încheiat, avertizează un oficial OMS. Întrebată de un jurnalist prezent la conferinţa săptămânală organizată de OMS la Geneva despre sfârşitul pandemiei, purtătoarea de cuvânt Margaret Harris a spus că „acum ne aflăm cu siguranţă la jumătatea pandemiei”.

După mai mult de o lună de declin, numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească din nou la nivel mondial săptămâna trecută, a anunţat OMS, un fenomen marcat de impunerea unor lockdownuri în Asia, în timp ce provincia chineză Jilin depune eforturi mari pentru a controla un nou focar epidemiologic.

O combinaţie de factori se află la baza creşterii numărului de infectări, inclusiv varianta extrem de transmisibilă Omicron şi subvarianta sa BA.2, precum şi anularea măsurilor de sănătate publică şi a restricţiilor privind socializarea în numeroase ţări ale lumii, a precizat OMS, potrivit Agerpres.

Bilanţ coronavirus 18 martie. Numărul infectărilor COVID-19, în scădere. 44 de morţi în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.749 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 284 mai puține decât în ziua anterioară. 443 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 220 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Citeşte şi: Monica Pop trage semnalul de alarmă după ce s-a infectat cu COVID: „E posibil că acum să fie vorba despre un virus mixt! Nu am întâlnit aşa ceva în viaţa mea!”

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.120 cu 167 mai puțin decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 465 de persoane, cu 37 mai puțin decât în ziua anterioară. Dintre cei 465 de pacienți internați la ATI, 414 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 214 sunt minori, 212 fiind internați în secții, cu 6 mai mult decât în ziua anterioară și 2 la ATI, cu 2 mai puțin decât în ziua anterioară.

Citeşte şi: Europa, cuprinsă de un nou val al pandemiei. Ce ţări au înregistrat un nou vârf de infectări