Oficial ONU, discuţii despre situaţia din Siria, Liban şi Egipt, în Teheran

Adjunctul pentru Afaceri Politice al secretarului general al ONU Jeffrey Feltman efectuează luni o vizită la Teheran pentru a discuta cu oficiali iranieni despre situaţia din Siria, Liban şi Egipt, a anunţat duminică agenţia Mehr, relatează AFP.

RomaniaTV.net
26 aug. 2013, 07:53
Oficial ONU, discuţii despre situaţia din Siria, Liban şi Egipt, în Teheran

Jeffrey Feltman urmează să îl întâlnească luni pe şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif, a precizat agenţia, fără să ofere detalii despre această vizită, în contextul în care Iranul este vizat de sancţiuni ONU pentru programul său nuclear controversat.

Aceasta este prima vizită a unui oficial ONU de rang înalt în Iran după ce efectuată de Ban Ki-moon la sfârşitul lui 2012 la Summitul Ţărilor Nealiniate (NAM), în prezent prezidat de iranieni.

Teheranul, principalul aliat regional al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a anunţat sâmbătă că Guvernul sirian va coopera cu misiunea ONU aflată în prezent la Damasc şi că îi va permite să viziteze zonele vizate de armae chimice utilizate, potrivit Iranului, de grupări rebele.

Iranul este acuzat de ţări occidentale şi anumite ţări arabe că furnizează armament şi o susţinere militară armatei siriene, alături de mişcarea şiită libaneză Hezbollah, creată la iniţiativa Gardienilor Revoluţiei în urma invaziei israeliene a Libanului. Însă Teheranul a respins în mai multe rânduri acuzaţii privind trimiterea unor forţe militare în Siria.

Feltman se află de marţi la Cairo, unde a avut o serie de întâlniri cu autorităţile egiptene şi lideri ai mişcării Fraţii Musulmani, cu scopul de a „defini felul în care ONU ar putea să susţină cel mai bine iniţiative menite să restaureze pacea şi să acţioneze în vederea reconcilierii în Egipt”, potrivit unui purtător de cuvânt al ONU.