Oficial: Proiectul privind veniturile suplimentare ale medicilor nu este o măsură împotriva sistemului privat

Proiectul de lege privind veniturile suplimentare ale personalului medical are ca beneficiari nu doar anumiţi doctori, ci întregul personal medical din unităţile sanitare publice şi nu reprezintă o măsură împotriva sistemului privat, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc.

09 iun. 2015, 20:19
Oficial: Proiectul privind veniturile suplimentare ale medicilor nu este o măsură împotriva sistemului privat

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, a spus că proiectul de lege aprobat, marţi, de Senat este un pas absolut necesar pentru rezolvarea unei probleme majore cu care se confruntă nu doar sistemul sanitar românesc, ci întreaga societate românească, respectiv deficitul major de personal medical, „generat de statutul total inacceptabil al acestuia în România”, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă acest proiect este o măsură împotriva spitalelor private, Dorin Săndesc a răspuns: „Nu este o măsură împotriva medicinei private, dimpotrivă. Ceea ce vrem este doar să oferim şi spitalelor publice posibilitatea unei activităţi manageriale adecvate, competitive, libere, care să se reflecte atât în calitatea îngrijirilor pacienţilor, cât şi în veniturile personalului medical. Normele vor fi stabilite prin Hotărâre de Guvern, pentru a da o greutate mai mare acestora. Parlamentul a decis ca normele să fie prin HG, şi nu prin ordin de ministru„.

Principalele modificări propuse de Ministerul Sănătăţii în proiect urmăresc să ofere posibilitatea personalului medical să lucreze după program, în regim privat, în acelaşi spital. Tarifele practicate pentru pacienţii privaţi vor fi stabilite de personalul medical, iar spitalul va avea cadrul legal să poată închiria sălile de operaţii, aparatura şi saloanele, pentru care va primi o suma cel puţin egală cu cea stabilit prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Senatul a aprobat, marţi, propunerea legislativă privind realizarea unor venituri suplimentare de către unităţile medicale publice. Proiectul de lege a fost adoptat cu amendamentele Comisiei de sănătate publică.

Proiectul de lege prevede prestarea serviciilor medicale la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice numai în afara orelor de program ale personalului solicitat şi în afara orelor de gardă, fără a afecta activitatea de bază a spitalului.