Oficial rus la ONU: Dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO vor deveni ținte pentru un atac

Rusia continuă cu amenințările la adresa NATO după ce Finlanda a anunţat că vrea să adere la Alianța nord-atlantică.

12 mai 2022, 23:53
Oficial rus la ONU: Dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO vor deveni ținte pentru un atac

„Dacă există detașamente NATO pe aceste teritorii, aceste teritorii vor deveni o țintă – sau o posibilă țintă – pentru un atac”, a declarat Dmitri Polanski, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU.

Finlanda a anunțat joi că va solicita să devină membră a NATO – și se așteaptă ca Suedia să îi urmeze exemplul, după ce cele două țări au purtat discuții comune.

În timp ce Finlanda și Suedia au rămas în mare parte neutre în ceea ce privește problemele globale, invazia Rusiei în Ucraina le-a împins spre aderarea la alianța militară.

Citește și Rusia ameninţă NATO după ce Finlanda a cerut aderarea la alianţa militară

Aderarea Finlandei la NATO nu e privită deloc cu ochi buni de Rusia, care consideră că îi este amenințat teritoriul. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, și-a exprimat îngrijorarea vizavi de dorința Finlandei.

„O altă extindere a NATO nu face ca continentul nostru să fie mai stabil și mai sigur”, a explicat Peskov, relatează Interfax. De asemenea, el a fost întrebat dacă Kremlinul a calculat riscurile aderării la NATO în alte țări vecine ca reacție la „operațiunea specială” din Ucraina. „O varietate de opțiuni sunt întotdeauna luate în considerare și analizate”, a răspuns Peskov.

El a mai spus că Rusia va efectua o analiză specială după aderarea Finlandei la NATO pentru a dezvolta măsurile necesare pentru a-și asigura securitatea. „Dacă vă amintiți, există o instrucțiune actuală a președintelui și a comandantului-șef de a elabora o listă de măsuri pentru consolidarea flancurilor noastre vestice în legătură cu consolidarea flancului estic al NATO.

NATO se îndreaptă în direcția noastră. Prin urmare, desigur, toate acestea vor deveni elemente pentru o analiză specială și pentru dezvoltarea măsurilor necesare pentru a echilibra situația și a ne asigura securitatea”, a declarat Peskov reporterilor când a fost întrebat care ar putea fi răspunsul Rusiei la aderarea Finlandei la NATO.

„Totul va depinde de ceea ce va fi exprimat procesul de extindere ulterioară a NATO, cât de mult se va mișca infrastructura militară, se va apropia de granițele noastre”, a spus el.

Citește și Decizia care ar putea declanşa un nou război mondial. Finlanda anunţă aderarea la NATO, Suedia depune cererea săptămâna viitoare


loading...
Partenerii noștri