Rusia ameninţă NATO după ce Finlanda a cerut aderarea la alianţa militară

Aderarea Finlandei la NATO va ameninta Rusia, a declarat secretarul de presa al presedintelui Federatiei Ruse, Dmitri Peskov.

12 mai 2022, 14:25
Rusia ameninţă NATO după ce Finlanda a cerut aderarea la alianţa militară

Războiul din Ucraina riscă să se extindă după ce Finlanda a anunţat că vrea să adere la NATO. „Absolut”, le-a spus el reporterilor când a fost întrebat. „O altă extindere a NATO nu face ca continentul nostru să fie mai stabil și mai sigur”, a explicat Peskov, relatează Interfax. De asemenea, el a fost întrebat dacă Kremlinul a calculat riscurile aderării la NATO în alte țări vecine ca reacție la „operațiunea specială” din Ucraina. „O varietate de opțiuni sunt întotdeauna luate în considerare și analizate”, a răspuns Peskov.

El a mai spus că Rusia va efectua o analiză specială după aderarea Finlandei la NATO pentru a dezvolta măsurile necesare pentru a-și asigura securitatea. „Dacă vă amintiți, există o instrucțiune actuală a președintelui și a comandantului-șef de a elabora o listă de măsuri pentru consolidarea flancurilor noastre vestice în legătură cu consolidarea flancului estic al NATO.

Decizia care ar putea declanşa un nou război mondial. Finlanda anunţă aderarea la NATO, Suedia depune cererea săptămâna viitoare

NATO se îndreaptă în direcția noastră. Prin urmare, desigur, toate acestea vor deveni elemente pentru o analiză specială și pentru dezvoltarea măsurilor necesare pentru a echilibra situația și a ne asigura securitatea”, a declarat Peskov reporterilor când a fost întrebat care ar putea fi răspunsul Rusiei la aderarea Finlandei la NATO.

„Totul va depinde de ceea ce va fi exprimat procesul de extindere ulterioară a NATO, cât de mult se va mișca infrastructura militară, se va apropia de granițele noastre”, a spus el.

Rusia apelează la mercenari, recrutează 20.000 de soldați pe Superjob.ru. Salariul uriaş oferit

Guvernul Suediei intenţionează să depună o cerere de aderare la NATO săptămâna viitoare, urmând exemplul vecinului său, Finlanda, de a rescrie politica de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial, în contextul invaziei ruse în Ucraina, relatează, joi, cotidianul suedez Expressen, citat de Reuters.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat, joi, că Finlanda trebuie să ”solicite fără întârziere aderarea la NATO”, situaţie care pune presiuni asupra Suediei să urmeze exemplul vecinului său. Finlanda este cel mai apropiat aliat militar al Suediei şi singurul alt stat nordic care nu este membru al NATO.


loading...
Partenerii noștri