OFICIAL. Toţi românii vor PIERDE BANI la PENSIE. Vezi AICI câţi bani vei primi mai puţin de luna viitoare

Noua Lege a pensiilor nu vine cu veşti bune pentru toţi pensionarii. În timp ce beneficiarii de pensii speciale se vor bucura şi de pensia publică, pensionarii de rând nu vor putea cumula mai multe tipuri de pensii.

28 feb. 2019, 08:53
OFICIAL. Toţi românii vor PIERDE BANI la PENSIE. Vezi AICI câţi bani vei primi mai puţin de luna viitoare

Astfel, noua lege a pensiilor nu va repara una dintre marile nedreptăţi ale actualului sistem: cumularea pensiilor speciale cu cea publică, scrie b1.ro.

În aceste condiţii, pensionarii de rând vor fi obligaţi, în continuare, să opteze pentru o singură categorie de pensie, iar senatorii, militarii sau deputaţii vor putea avea venituri obţinute din pensia publică şi cea specială.

Citeşte şi ASF a adoptat procedura care permite transferul contribuţiilor la Pilonul II în sistemul public

Conform proiectului de lege, persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi nu fac obiectul unor legi speciale nu pot beneficia de una dintre următoarele patru categorii de pensii publice: 1. pensia pentru limită de vârstă; 2. pensia anticipată; 3. pensia de invaliditate; 4. pensia de urmaş.

În cazul lor, legea prevede că o persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie dintre cele prevăzute.

Excepţie face ajutorul pentru soţul supravieţuitor.

Dacă soţul supravieţuitor nu optează pentru o pensie de urmaş, el poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar de 25% din pensia soţului decedat, aflată în plată sau cuvenită la data decesului, iar suma totală încasată nu depăşeşte 80% din salariul minim brut pe economie.