Ofiţer de la Poliţia Capitalei, arestat pentru luare de mită

Un ofiţer de poliţie de la Poliţia Capitalei - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 2 a fost arestat preventiv pentru luare de mită, la solicitarea procurorilor anticorupţie, care susţin că acesta a pretins 1.500 de euro de la administratorul unei firme, pentru a face controale la concurenţi ai acestuia, informează news.ro. 

RomaniaTV.net
29 ian. 2019, 13:31
Ofiţer de la Poliţia Capitalei, arestat pentru luare de mită

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 28 ianuarie, a inculpatului Adrian-Oliver Ristea, ofiţer de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 2, pentru două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de DNA.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cursul lunii octombrie 2018, Ristea, în calitatea menţionată, a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale (martor în cauză) să-i remită, în două tranşe, suma de 1.500 de euro pentru ca, în temeiul atribuţiunilor de serviciu, să efectueze controale la mai multe magazine dintr-un centru comercial, în scopul eliminării concurenţei omului de afaceri.

În acest scop, ofiţerul de poliţie a primit, în 5 noiembrie, suma de 3.800 lei, din cei 1.500 de euro pretinşi iniţial.

„Deoarece controlul pentru care a primit banii respectivi nu a putut fi efectuat până la sfârşitul anului 2018, inculpatul Ristea Adrian-Oliver i-a solicitat martorului să îi furnizeze informaţiile necesare pentru a putea opri în trafic autoturisme care transportă produse contrafăcute şi implicit a lua măsurile legale, respectiv confiscarea mărfii şi întocmirea unui dosar penal deţinătorului acesteia. Poliţistul a propus acest mod de lucru deoarece, în cazul constatării unei infracţiuni flagrante, nu era necesară o aprobare prealabilă de la şeful său ierarhic”, arată DNA.

Omul de afaceri a fost de acord cu această variantă, iar în 10 ianuarie, ca urmare a informaţiilor transmise, inculpatul a oprit în trafic un autoturism care transporta produse contrafăcute şi a procedat la constatarea unei infracţiuni flagrante.

Conform DNA, ulterior, ofiţerul de poliţie i-a spus omului de afaceri să-i transmită şoferului căruia i s-a întocmit dosar penal că, pentru a-şi rezolva „problema” trebuie să îi remită suma de 5.000 de euro. Deoarece acesta din urmă nu putea să-i ofere decât 2.500 de euro, după multe negocieri, inculpatul s-a mulţumit şi cu această sumă, intrând în posesia ei în 22 ianuarie.

Luni, într-un context asemănător, Ristea a oprit un alt autoturism, de la ocupanţii căruia a pretins suma de 4.000 de euro. În urma negocierilor purtate, inculpatul a fost de acord să primească suma de 1.500 de euro.

În aceeaşi zi, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, ofiţerul de poliţie a primit 1.000 de euro din suma pretinsă iniţial, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Restul de bani urma să-i fie remis inculpatului în cursul aceleiaşi zile.

Marţi, Ristea a fost prezentat Tribunalului Bucureşti, care a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile formulată de procurorii anticorupţie.