Ofiţer MAI cu coronavirus, alţi doi poliţişti suspectaţi de infectare. Anchetă epidemiologică la Poliţie şi ADP Sector 4

E stare de alertă în România din cauza înmulţirii cazurilor de infectare cu coronavirus. Până în prezent, numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 17. Între cei infectaţi cu virusul ucigaş se află şi un ofiţer în rezervă al MAI. Acum alţi doi angajaţi ai MAI sunt suspectaţi de infectare cu coronavirus, potrivit România TV. Medicii din spitalul Dimitrie Gerota, unde ofiţerul în rezervă al MAI, a fost depistat cu coronavirus nu mai au voie să iasă din unitatea spitalicească. Doctorii rămân în unitatea medicală până când autorităţile îi vor identifica şi testa pe toţi cei care au luat contact cu bărbatul infectat.

RomaniaTV.net
10 mart. 2020, 10:46
Ofiţer MAI cu coronavirus, alţi doi poliţişti suspectaţi de infectare. Anchetă epidemiologică la Poliţie şi ADP Sector 4

Un poliţist de la Secţia 21 Poliţie din Bucureşti a intrat în autoizolare la domiciliu după ce a intrat în contact cu soţia sa, angajată ca asistentă la Spitalul Dimitrie Gerota din București, acolo unde luni a fost depistat pozitiv cu coronavirus un bărbat în vârstă de 60 de ani, ofițer în rezervă al MAI.

Aşa cum prevede legea, a fost deschisă anchetă epidemiologică, vor fi identificaţi toţi colegii ofiţerului de la Secţia 21 de Poliţie. 

De asemenea, un alt poliţist tot din Bucureşti este în izolare la domiciliu după ce în data de 4 martie s-a prezentat la acelaşi spital pentru a-şi ridica rezultatele analizelor şi a intrat în contact cu cadrele medicale de acolo.  

Pacient cu coronavirus la Spitalul MAI

Bărbatul a fost internat în 5 martie cu ”o simptomatologie total diferită față de definiția de caz pentru pacienții infectați cu noul coronavirus”. La câteva zile după internare, pacientul a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, iar testul pentru COVID – 19 a ieșit pozitiv. 

Având în vedere perioada petrecută în spital de pacient, în Spitalul Dimitrie Gerota au fost luate următoarele măsuri:

– A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru identificarea tuturor contacților direcți, în special din rândul personalului spitalului;
– A fost dispusă restricționarea accesului în spital, dar și ieșirea persoanelor aflate în unitatea medicală, urmând ca, în funcție de ancheta epidemiologică, să înceapă testele pentru verificarea tuturor persoanelor care au luat contact cu bărbatul de 60 de ani.
– Celelalte persoane care au lucrat în unitatea medicală în perioada în care bărbatul a fost internat, dar care nu sunt în spital în prezent, vor rămâne în izolare la domiciliu și sub supraveghere medicală.

Pacientul a fost transferat la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București.

Citeşte şi: Alertă în Capitală. O persoană confirmată cu coronavirus a împărţit mărţişoare la 120 de persoane

Anchetă epidemiologică la Amenajarea Domeniului Public sector 4

Bărbatul depistat pozitiv cu coronavirus a împărţit mărţişoare pe 2 martie şi a intrat în contact cu peste 120 de persoane, a declarat Marian Goleac, director general al ADP sector 4.

În 3 martie s-a simţit rău şi a mers la spital. În 4 martie a revenit la serviciu, iar în 5 martie s-a dus din nou la spital, a spus Goleac.

El a adăugat că soţia respectivului angajat lucrează chiar în sediul ADP sector 4, iar bărbatul are biroul în parcul Lumea Copiilor. 

Citeşte şi: De ce se răspândeşte noul coronavirus atât de repede. Virusul COVID-19 e de 1.000 de ori mai periculos decât SARS

Reacţia MAI în cazul ofiţerului cu coronavirus

Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a vorbit despre măsurile luate de autorităţi în cazul ofiţerului depistat pozitiv cu coronavirus.

„După confirmarea cazului la Spitalul Gerota, s-au luat măsuri cu privire la necesitatea unei intervenţii rapide – limitare accesului, interzicerea accesului şi verificări de specialitate din partea celor abilitaţi. Vă asigur că toate persoanele care au intrat în contact cu respectivul pacient vor fi verificate şi se vor dispune măsuri în consecinţă – măsuri de izolare sau de carantinare”, a declarat Bodgan Despescu, secretar de stat în MAI, în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, reprezentanţii MAI au dezminţit informaţia privind presupusa ascundere a cazului la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”.

„Cu privire la informaţiile vehiculate în spaţiul public privind presupusa ascundere a cazului de la Spitalul Gerota, vă informez că această informaţie este falsă. Am discutat cu directorul spitalului care neagă existenţa acelui mesaj. De altfel, nici nu putea să existe un asemenea de mesaj în ziua de 7 martie, având în vedere că testul cu privire la pacientul respectiv a fost confirmat în seara de 9 marite. La nivelul Poliţiei Române, s-au iniţiat cercetări, s-a înregistrat un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiune de comunicare sau răspândire de date şi informaţii false”, a precizat Despescu. 

Bogdan Despescu a explicat că „informarea publică despre acest caz a făcut în conferinţa de seara trecută. La nivelul Ministrului informaţia a fost primită cu puţin timp înainte de începerea respectivei conferinţe. Informaţia a fost primită de la reprezeztanţii spitalului Matei Balş, iar la spitalul Gerota această confirmare cu privire la cazul respectiv a fost comunicată prin fax la orele 19:42”.