Ofiţeri ai Corpului de control vor fi în centre din Bucureşti, Cluj, Mehedinţi, Braşov, Bacău

Ofiţeri ai Corpului de control vor fi în centrele din Bucureşti şi din judeţele Cluj, Mehedinţi, Braşov şi Bacău, pentru a acorda sprijin în soluţionarea sesizărilor privind alegerile locale din 10 iunie, a declarat, luni, ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca.

RomaniaTV.net
23 apr. 2012, 10:23
Ofiţeri ai Corpului de control vor fi în centre din Bucureşti, Cluj, Mehedinţi, Braşov, Bacău

Ministrul Gabriel Berca a subliniat, în videoconferinţa cu şefii structurilor teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), că organizarea de alegeri corecte este obiectivul asumat încă de la începutul mandatului şi a solicitat tratarea cu responsabilitate a momentului alegerilor.

„Ştiţi foarte bine că în toate întâlnirile pe care le-am avut cu dumneavoastră în teritoriu am spus că vreau alegeri organizate impecabil, asupra cărora să nu planeze nici cea mai mică suspiciune”, a spus Gabriel Berca.

Demnitarul a precizat că a dispus măsuri menite să prevină şi să combată orice încălcare a legislaţiei electorale. El a menţionat că ofiţeri ai Corpului de Control al MAI vor fi trimişi în cinci centre stabilite în judeţele Cluj, Mehedinţi, Braşov, Bacău, precum şi în municipiul Bucureşti, pentru a acorda sprijin de specialitate în soluţionarea sesizărilor legate de încălcarea legislaţiei specifice.

El a precizat că cele cinci centre au fost alese pe considerente geografice, astfel încât să se permită deplasarea rapidă a ofiţerilor Corpului de Control în judeţele limitrofe.

Secretarul de stat Mihai Capră a solicitat prefecţilor să respecte termenele din calendarul de acţiuni stabilit, cu respectarea atribuţiilor.

La rândul său, şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Petre Tobă, a cerut ca repartizarea efectivelor MAI la cele peste 18.000 de centre de votare să se facă pe baza unei evaluări corecte a situaţiei operative.

Petre Tobă a precizat că Inspectoratul General al Poliţiei Române va avea câte un reprezentant în fiecare judeţ, pentru a acorda sprijin în implementarea măsurilor de ordine publică şi pentru verificarea sesizărilor privind încălcarea legislaţiei electorale.

Secretarul de stat a adăugat că, la solicitarea MAI, Biroul Electoral Central a formulat clarificări în ce priveşte atribuţiile unor structuri în buna gestionare a alegerilor.

Reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, a precizat faptul că specialiştii acestei instituţii sunt pregătiţi să acorde sprijin şi îndrumare ori de câte ori vor fi solicitaţi.

Ministrul Administraţiei şi Internelor anunţa recent că va detaşa în judeţe membri ai Corpului de control pentru a veghea la respectarea legii în perioada campaniei electorale şi în ziua votului, precizând că în fiecare judeţ va exista şi câte un procuror care să fie în legătură directă cu angajaţii MAI.

Berca preciza că, alături de angajaţii MAI din Corpul de Control, vor fi delegaţi şi procurori, stabiliţi prin ordin de către procurorul general al României, Codruţa Kovesi.

Ministrul a mai spus că a decis, împreună cu întreaga conducere operativă a ministerului, ca pe zonele istorice ale României să dea posibilitatea MAI să intervină cu rapiditate, acolo unde este nevoie.

Berca a subliniat că îşi doreşte ca alegerile locale să se desfăşoare cu maximă legalitate, precizând că nu va accepta ca instituţiile statului să fie târâte în lupta electorală.