ATAC CU BOMBĂ, în provincia Isdir din Turcia. Zece poliţişti au fost UCIŞI

Un atac cu bombă, cel mai probabil produs de membri ai PKK, a ucis tece ofiţeri de poliţie turci,  după ce explozibilul a lovit un microbuz în care se aflau aceştia.

08 sept. 2015, 09:34
ATAC CU BOMBĂ, în provincia Isdir din Turcia. Zece poliţişti au fost UCIŞI

Atacul are loc pe fundalul unei intensificări a violenţelor între Ankara şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Zece ofiţeri turci de poliţie şi-au pierdut viaţa marţi în acest atac din Igdir, provincie aflată în estul ţării, a informat o oficialitate guvernamentală, citată de Reuters.

Atacul s-a produs în urma intensificării violenţelor dintre Ankara şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Marţi, avioane de luptă din Turcia au bombardat fiefurile rebelilor din PKK, în nordul Irakului, după numai două zile de la un alt atac al rebelilor kurzi, în sud-estul Turciei. În urma acelui atac, 16 poliţişti şi-au pierdut viaţa.

Recentul atac s-a produs într-o zonă de frontieră a Turciei cu Armenia şi Iranul, a mai precizat o oficialitate guvernamentală, regiune unde se produc frecvent violenţe între militanţii kurzi şi armata turcă.

Citeşte şi Ofensivă aeriană a Turciei împotriva poziţiilor rebelilor din PKK din Irak

Deocamdată atacul de marţi nu a fost revendicat, dar incidentul se produce după luni de atacuri ale militanţilor kurzi aupra soldaţilor turci şi a ofiţerilor turci de poliţie, precizează Reuters.

Peste 40 de avioane de luptă turce au bombardat ţinte ale PKK din nordul Irakului – fieful grupării rebele – în semn de răzbunare pentru uciderea, duminică, a 16 soldaţi, în apropierea graniţei cu Irakul, în urma celui mai sângeros atac din ultimii doi, după anularea armistiţiului de încetare a focului, în luna iulie.

Rebelii kurzi din PKK au declaşat insurgenţa separatistă în 1984, mişcare ce a fost apoi trecută pe listele organizaţiilor teroriste de către Turcia, Uniunea Europeană şi Statele Unite.