Ofiţeri de rang înalt britanici au interdicţie la relaţii cu tinere rusoaice şi chinezoaice

Oficiali militari de top britanici aflaţi la post în Rusia şi China au fost avertizaţi să nu aibă relaţii cu tinere femei din aceste două ţări, deoarece ar putea fi spioane, după cum au relatat The Sunday Times şi The Daily Mail.

10 nov. 2014, 12:07
Ofiţeri de rang înalt britanici au interdicţie la relaţii cu tinere rusoaice şi chinezoaice

Ofiţeri de rang înalt britanici au interdicţie la relaţii cu tinere rusoaice şi chinezoaice. Potrivit unui document confidenţial al Ministerului britanic al Apărării relevă că agenţi FSB (Serviciul de Securitate al Rusiei, succesorul KGB) ar putea încerca să atragă într-o relaţie intimă responsabili britanici şi apoi să-i şantajeze.

Documentul, componentă a Manualului de Securitate al Ministerului Apărării din Marea Britanie, avertizează ofiţerii superiori că FSB ar putea obţine informaţii valoroase prin exploatarea ‘informaţiilor despre infidelitatea conjugală sau activitatea sexuală pe care ţintele ar dori-o să o ascundă’.

KGB a recurs la acest tip de ‘capcane cu miere’ pe scară largă în perioada Războiului Rece, folosind atât femei, cât şi bărbaţi în cazul unor surse pe care le-au considerat purtătoare de informaţii valoroase.

Acest tip de relaţii era utilizat şi de STASI, care trimitea tineri pentru a seduce secretari de vârstă mijlocie ce lucrau pentru înalţi funcţionari în Germania de Vest.

În 2010, rusoaica Katia Zatuliveter a fost acuzată de spionaj în beneficiul Kremlinului, după ce s-a spus că ar fi avut o aventură cu Mike Hancock, un parlamentar liberal-democrat din Comisia de apărare a Camerei Comunelor, a cărui asistentă era. Ea a negat acuzaţiile, iar mai târziu a câştigat în recurs împotriva expulzării sale din Marea Britanie.

În vara aceluiaşi an, o altă tânără, pe nume Anna Chapman, a fost arestată în Statele Unite pentru spionaj. Înainte de a fi reţinută, împreună cu alţi zece presupuşi agenţi ruşi, Chapman locuise o perioadă în Anglia.