OIAC dezvăluie că în atacul din Turcia s-a folosit agentul neurotoxic gaz sarin

Agentul neurotoxic sarin a fost folosit într-o localitate situată în nord-vestul Siriei la sfârşitul lui martie, cu cinci zile înainte de atentatul sângeros de la Khan Sheikhun, soldat cu peste 80 de morţi, a anunţat miercuri Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

05 oct. 2017, 06:13
OIAC dezvăluie că în atacul din Turcia s-a folosit agentul neurotoxic gaz sarin

”Analize ale unor eşantioane colectate (de OIAC) se referă la alt eveniment care a avut loc în partea de nord a Siriei pe 30 martie anul acesta”, a declarat directorul general al OIAC Ahmet Üzümcü într-un interviu pentru AFP. ”Rezultatele dovedesc existenţa sarinului”, a adăugat el.

Atacul de la Khan Sheikhun era considerat până în prezent prima utilizare a sarinului de la cea din 21 august 2013 în sectoare din Ghouta de Est aflate sub controlul rebelilor la periferia Damascului. Însă Üzümcü a declarat că sarinul a fost utilizat în localitatea Al-Lataminah, la aproximativ 20 de kilometri sud de Khan Sheikhun, cu cinci zile mai înainte.

Misiunea de anchetă a OIAC a cules eşantioane din sol, de pe haine şi elemente metalice ”care au fost trimise laboratoarelor noastre, iar noi am primit rezultatele acum câteva zile”. ”Este îngrijorător că a avut loc o utilizare sau o expunere la sarin chiar înainte de incidentul de pe 4 aprilie”, a comentat Üzümcü.

Citeşte şi Depozitele de substanţe chimice din Siria, de provenienţă americană şi britanică, sunt o încălcare a Convenţiei privind armele chimice

În iunie, OIAC a confirmat că gazul sarin a fost utilizat în atacul de la Khan Sheikhun, însă fără să desemneze vinovaţii. La începutul lui septembrie, anchetatori ONU au declarat pentru prima oară – în cel de-al 14-lea raport al Comisiei ONU de anchetă cu privire la situaţia drepturilor omului în Siria – că Guvernul sirian este vinovat. Regimul de la Damasc al lui Bashar al-Assad a respins ferm aceste acuzaţii.

O comisie comună a ONU şi OIAC, care anchetează de asemenea atacul, urmează să stabilească partea vinovată. Raportul comisiei urmează s fie publicat în câteva săptămâni.