Okinawa: 50.000 de japonezi au protestat faţă de COMPORTAMENTUL CRIMINAL al soldaţilor americani

Peste 50.000 de japonezi au manifestat pe insula Okinawa (sudul Japoniei) împotriva prezenței bazelor militare americane și a recentelor incidente în care au fost implicați militari americani, informează organizatorii, transmite duminică de EFE, citată de Agerpres.

19 iun. 2016, 10:53
Okinawa: 50.000 de japonezi au protestat faţă de COMPORTAMENTUL CRIMINAL al soldaţilor americani

Protestul a fost convocat după violarea și asasinarea în aprilie a unei tinere nipone de către un fost pușcaș marin, cel mai grav incident din regiune din ultima vreme în care au fost implicați militari americani și care a dus la o tot mai mare respingere de către localnici a prezenței militare americane.

Manifestația a început la ora locală 14:00 (04:00 GMT) într-un parc din localitatea Naha. Protestatarii au afișat pancarte pe care scria „Fără baze ale SUA” și au strigat „Afară cu pușcașii”, a informat postul de stat NHK. Este vorba despre una dintre cele mai ample manifestații împotriva prezenței militare americane în acest arhipelag din sudul Japoniei, din octombrie 1995, când circa 85.000 de persoane au protestat după violarea unei fetițe de 12 ani de către trei militari americani, au relatat mass media nipone.

Politicienii și organizațiile participante, printre care și guvernatorul prefecturii, Takeshi Onaga, au semnat un manifest prin care au cerut retragerea tuturor bazelor americane din Okinawa, unde se află majoritatea instalațiilor militare ale SUA în țara asiatică. În text se mai solicită revizuirea acordului semnat în 1960 între Japonia și SUA care reglementează jurisprudența asupra acestor baze și a personalului aferent și care prevede ca suspecții de delicte pe teritoriul nipon să răspundă în fața justiției americane. Totodată, participanții au cerut Casei Albe să-și ceară scuze familiei tinerei ucise și tuturor locuitorilor din Okinawa.

La 20 mai, un fost militar american care lucra la baza Kadena a fost reținut pentru violarea și asasinarea unei localnice de 20 de ani. În martie, un pușcaș marin a fost arestat după ce a violat o turistă niponă la Naha, iar o femeie din armata americană a fost reținută în iunie în aceeași localitate pentru că a condus beată și a provocat un accident.

În Okinawa sunt staționați mai mult de jumătate din cei aproximativ 47.000 de militari pe care Washingtonul îi menține în Japonia și tot aici se află 74% dintre bazele militare americane din această țară asiatică.