Olaf Scholz, anchetat de Poliţie. Oamenii legii cercetează e-mailurile într-un dosar de fraudă

E-mailurile cancelarului german Olaf Scholz au fost investigate în cadrul unei anchete legate de scandalul "CumEx Files", o fraudă fiscală privind dividendele. Anchetatorii au examinat în martie e-mailurile începând cu data de 1 ianuarie 2015, când Olaf Scholz era primar al oraşului Hamburg, funcţie pe care a păstrat-o până la numirea sa în 2018 ca ministru de finanţe în guvernul fostului cancelar Angela Merkel.

09 aug. 2022, 09:50
Olaf Scholz, anchetat de Poliţie. Oamenii legii cercetează e-mailurile într-un dosar de fraudă

Olaf Scholz, anchetat de Poliţie. Scandalul CumEx, o fraudă dezvăluită pentru prima dată în 2017, se referă la o schemă ingenioasă de optimizare fiscală pusă în aplicare de bănci şi care permite investitorilor străini să-şi reducă impozitele pe dividende, potrivit Agerpres.

Zeci de persoane au fost puse sub acuzare în acest dosar în Germania, printre care bancheri, comercianţi, avocaţi şi consilieri financiari. Mai mult de zece ţări sunt vizate. Printre băncile incriminate s-a numărat şi Warburg din Hamburg, care ar fi trebuit să ramburseze 47 de milioane de euro oraşului-port german, dar municipalitatea a renunţat la aceasta în 2016. Anchetatorii încearcă să afle dacă lideri politici – şi printre ei Olaf Scholz, pe atunci primar al oraşului – au făcut presiuni asupra administraţiei financiare municipale să nu mai colecteze aceste impozite.

Der Spiegel: Documente confidenţiale au fost găsite în coşul de gunoi de cângă casa lui Olaf Scholz

Olaf Scholz urmează să fie interogat din nou vineri la Hamburg de către o comisie parlamentară cu privire la rolul său în această afacere.

Scandal de proporţii în Germania. Cel puţin 9 femei au fost drogate cu „drogul violului” la o petrecere la care a participat şi cancelarul Olaf Scholz

Purtătorul său de cuvânt, Steffen Hebestreit, a declarat pentru Hamburger Abendblatt că cancelarul nu era la curent cu ancheta privind e-mailurile sale şi că, „de altfel, nu există nimic de ascuns”. Decizia de a renunţa la rambursarea sumelor datorate de banca Warburg ar fi fost luată la scurt timp după o discuţie a primarului de atunci, Olaf Scholz, cu Christian Olearius, la acea dată responsabil al băncii, potrivit presei germane. Olaf Scholz neagă că ar fi făcut presiuni asupra responsabililor fiscului din Hamburg pentru a renunţa la colectarea acestor taxe.