Olanda a anunţat restricţiile care intră în vigoare de sâmbătă. Premierul le-a cerut cetăţenilor să nu primească acasă mai mult de patru persoane în vizită

Premierul olandez Mark Rutte a anunţat vineri reintroducerea unor restricţii antiepidemice timp de cel puţin trei săptămâni pentru a face faţă creşterii la niveluri record a numărului cazurilor de COVID-19.

12 nov. 2021, 21:55
Olanda a anunţat restricţiile care intră în vigoare de sâmbătă. Premierul le-a cerut cetăţenilor să nu primească acasă mai mult de patru persoane în vizită

”Virusul este peste tot, în toată ţara, în toate sectoarele şi la toate vârstele (…) Din fericire, marea majoritate a populaţiei este vaccinată, altfel dezastrul din spitale ar fi fost incalculabil în acest moment”, a declarat Rutte la o conferinţă de presă, în timp manifestanţi anti-restricţii protestau la Haga.

El le-a cerut cetăţenilor să nu primească acasă mai mult de patru persoane în vizită şi să intre în telemuncă, acolo unde este posibil.

Citeşte şi Olanda, prima ţară din vestul Europei care vrea să instituie carantina toamna aceasta. Experţii guvernamentali recomandă lockdown-ul

Printre măsurile decise, prezentate de guvernul olandez ca ”lockdown parţial”, se numără închiderea barurilor, restaurantelor şi magazinelor esenţiale la ora 20:00, iar a celor neesenţiale la ora 18:00. Manifestaţiile sunt interzise şi stadioanele vor fi închise publicului. Şcolile rămân totuşi deschise. Rămâne obligatoriu certificatul verde (vaccinare, test negativ sau trecerea prin boală) pentru accesul în restaurante, baruri, cinematografe, hoteluri, în general peste tot în spaţiile închise, transnite Sky News.

Ţară cu circa 17 milioane de locuitori, Olanda a avut înregistrat vineri 16.364 de noi cazuri de COVID-19. Spitalele au avertizat că nu vor reuşi să treacă iarna cu bine în condiţiile sanitare actuale.

Citeşte şi Certificat de vaccinare pentru a merge la toaletă, dar nu şi pentru a sta la terasă, să bei o bere. Decizia controversată pe care se pregăteşte să o ia Olanda

Acest vârf de infectări survine în pofida faptului că 82% dintre olandezii cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinaţi anti-COVID-19 cu schema completă. Persoanele nevaccinate reprezintă 69% din cazurile de la ATI şi 55% din internări, dar scăderea eficacităţii vaccinurilor odată cu trecerea timpului, mai ales la persoanele vârstnice, este de asemenea descrisă de experţii sanitari drept o cauză a înmulţirii infectărilor. Prin urmare, săptămâna viitoare va începe campania de administrare a celei de-a treia doze, disponibilă deocamdată în Olanda numai pentru anumite categorii.


loading...