Olanda are un nou rege, Willem-Alexander: Primele imagini oficiale GALERIE FOTO

Willem-Alexander a depus marţi jurământul în calitate de rege al Olandei, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Nieuwe Kerk din Amsterdam, devenind cel mai tânăr suveran din Europa. El îi succedă mamei sale, regina Beatrix, care a abdicat după 33 de ani de domnie, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
30 apr. 2013, 16:24

Tânărul rege a jurat să apere cu toate forţele sale ‘independenţa şi integritatea teritoriului regatului’. În discursul său, monarhul a dat asigurări că va apăra ‘libertatea şi drepturile tuturor olandezilor şi ale tuturor rezidenţilor din Olanda’ şi că va folosi toate mijloacele pe care legea i le va pune la dispoziţie pentru ‘menţinerea şi promovarea prosperităţii, aşa cum trebuie să facă un bun rege’.

După cum este obiceiul Casei de Orania, Willem-Alexander nu şi-a pus coroana. În frac, purtând deasupra mantaua de învestitură, utilizată din 1815 de regii şi reginele Olandei, a avut lângă el însemnele regale (sceptrul, globul imperial, spada regală şi drapelul) realizate în 1840, care simbolizează puterea şi demnitatea regelui.

Mii de olandezi strânşi în preajma Nieuwe Kerk au urmărit ceremonia pe ecrane uriaşe şi au ascultat cuvintele rostite de şeful statului, potrivit căruia faptul că regele nu are responsabilităţi politice nu înseamnă că nu are responsabilităţi.

Willem-Alexander şi soţia sa, Máxima, au oferit o recepţie invitaţilor lor din 18 case regale din întreaga lume, autorităţilor naţionale, corpului diplomatic acreditat în Olanda şi altor demnitari.