Olanda: Ne putem permite să spunem nu Greciei până îndeplineşte condiţiile

Ministrul olandez de Finanţe, Jan Kees de Jager, a agitat luni pieţele financiare, declarând, la Bruxelles, că Olanda îşi va da acordul pentru susţinerea Greciei doar după ce statul elen îşi va îndeplini toate obligaţiile, relatează Financial Times.

RomaniaTV.net
20 feb. 2012, 21:10
Olanda: Ne putem permite să spunem nu Greciei până îndeplineşte condiţiile

„Grecia vrea banii şi până acum nu a primit nimic. Am spus nu în ultimele săptămâni. Ne putem permite să spunem nu până când Grecia va respecta toate solicitările”, a spus de Jager.

 

El a arătat că este de datoria Greciei şi a troicii formate din Banca Centrală Europeană (BCE), Comisia Europeană şi FMI să spună dacă au fost îndeplinite condiţiile.

 

„Din partea noastră răspunsul este nu până când Grecia va îndeplini condiţiile. Dacă Grecia îşi respectă toate obligaţiile, atunci şi Olanda îşi va îndeplini rolul”, a adăugat de Jager.

 

Ministrul susţine totodată supravegherea permanentă a Greciei, de către Uniunea Europeană şi FMI, pentru un control mai bun al reformelor puse în aplicare.

 

„Sunt în favoarea unei troici prezente permanent la Atena”, a spus de Jager, care crede că verificările o dată la trei luni s-au dovedit insuficiente.

 

Miniştrii de Finanţe din zona euro s-au reunit luni la Bruxelles pentru a aproba al doilea program de susţinere financiară a Greciei, de 130 de miliarde de euro, fără de care statul elen riscă să intre în faliment în martie, când are de răscumpărat obligaţiuni de 14,5 miliarde de euro.

 

Pieţele financiare nu au primit bine declaraţiile oficialului olandez, iar euro s-a depreciat de la 1,326 dolari pe unitate la 1,323 dolari pe unitate.