Olanda nu a putut începe campania de vaccinare anti-Covid. Guvernul a fost luat prin surprindere de aprobarea vaccinului Pfizer

Guvernul olandez a fost luat pe nepregătite de aprobarea vaccinului Pfizer-BioNTech de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) în decembrie şi a fost incapabil să declanşeze campania de vaccinare din cauza unor probleme logistice, după cum a anunţat premierul Mark Rutte.

05 ian. 2021, 19:49
Olanda nu a putut începe campania de vaccinare anti-Covid. Guvernul a fost luat prin surprindere de aprobarea vaccinului Pfizer

Guvernul lui Mark Rutte a fost criticat de parlamentari în timpul unei dezbateri pentru că a permis Olandei să rămână ultima ţară din UE care a început campania de vaccinare.

Ţările de Jos au primit deja sute de mii de vaccinuri Pfizer împotriva COVID-19 pe care le-au depozitat la temperaturi scăzute, dar vor începe vaccinarea abia miercuri, vizând iniţial numai lucrătorii din sănătate.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat vaccinul împotriva COVID-19 al Pfizer şi BioNTech pe 21 decembrie. Până săptămâna trecută, 164.000 de doze au fost livrate Olandei, iar marţi numărul acestora a ajuns la 288.000, a spus Rutte.

Ţările de Jos nu au fost pregătite pentru logistica distribuirii vaccinului Pfizer, care trebuie depozitat la minus 70 de grade Celsius, le-a mai spus Rutte parlamentarilor.

Principala problemă este că am primit-o mai devreme decât de aşteptam„, a spus Rutte, referindu-se la aprobarea vaccinului de către EMA. „A fost un vaccin diferit de cel la care ne aşteptam… fiind imposibil să fim flexibili”, a mai afirmat el. Liderul Partidului laburist, Lodewijk Asscher, l-a acuzat pe Rutte că nu face decât să caute scuze, în timp ce „300.000 de vaccinuri sunt în congelatoare şi nimeni nu este vaccinat„.

Citeşte şi Carantină totală în Olanda, timp de cinci săptămâni. Proteste de stradă, oamenilor li se recomandă să primească maxim doi vizitatori pe zi

Această ţară plănuia să înceapă campania de vaccinare cu persoanele cele mai vulnerabile din azilele de bătrâni, dar vaccinul Pfizer vine în cutii de aproape 1.000 de doze, care nu pot fi depozitate în acele locuri, notează Reuters.

Numărul de infectări cu coronavirus a rămas ridicat în Olanda în ultimele săptămâni, în pofida unui lockdown dur care a impus luna trecută închiderea tuturor şcolilor şi majorităţii magazinelor.

Nu există încă efecte convingătoare ale lockdown-ului de la 15 decembrie„, a anunţat marţi Institutul naţional pentru sănătate publică.