Olanda NU mai condiţionează aderarea României la Schengen de MCV

Ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, i-a transmis omologului român, Titus Corlăţean, aflat, marţi, în vizită oficială la Haga, că Guvernul Olandei nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de MCV, informează MAE.

RomaniaTV.net
12 feb. 2013, 17:35
Olanda NU mai condiţionează aderarea României la Schengen de MCV

„Ministrul olandez al Afacerilor externe a menţionat că programul noului Guvern de la Haga nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ultimul subiect rămânând însă de interes pentru Olanda”, evidenţiază un comunicat MAE transmis MEDIAFAX.

De asemenea, potrivit comunicatul MAE, Frans Timmermans „a subliniat că a transmis Parlamentului naţional evaluarea Guvernului de la Haga privind raportul MCV pentru România, care pune în evidenţă o serie de progrese semnificative făcute de Guvernul României în acest dosar”.

Titus Corlăţean a solicitat sprijinul părţii olandeze în favoarea susţinerii unei decizii favorabile de aderare a României la spaţiul Schengen, cu ocazia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie.

El „a subliniat că autorităţile române îşi îndeplinesc cu responsabilitate rolul pe care îl deţin la frontiera estică a UE, precum şi criteriile de aderare, stabilite în acquis-ul Schengen, fapt confirmat şi de Comisia Europeană”, evidenţiază comunicatul MAE. Totodată, cei doi miniştri au convenit să menţină contactul politic în perioada următoare pentru „a explora identificarea unei soluţii care să corespundă intereselor tuturor statelor membre UE până la Consiliul JAI din 7-8 martie 2013”.Corlăţean i-a adresat lui Timmermans şi invitaţia de a vizita România anul acesta, invitaţie acceptată de acesta.

Liberalizarea pieţei muncii pentru români

În ce priveşte subiectul liberalizării pieţei muncii pentru cetăţenii români şi bulgari, oficialul olandez a dat asigurări că ţara sa va respecta prevederile legale şi va liberaliza accesul, începând cu 1 ianuarie 2014.

Cei doi miniştri au convenit şi derularea de consultări regulate între Ministerele Afacerilor Externe ale celor două ţări pe temele aflate pe agenda comunitară. Ambii oficiali au subliniat nivelul şi dinamica foarte bune ale schimburilor comerciale româno-olandeze, Regatul Ţărilor de Jos ocupând primul loc în clasamentul investitorilor străini în România.

Ministrul Titus Corlăţean a transmis interesul României pentru atragerea de noi investiţii olandeze, cu precădere în domeniul energiei, agriculturii şi infrastructurii, mai relatează comunicatul MAE.

De asemenea, Corlăţean a avut o întrevedere cu ministrul olandez pentru migraţie, Fred Teeven, cu care a discutat cu privire la cooperarea în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, aderarea României la Schengen şi raportul Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Şeful diplomaţiei române a prezentat progresele României în cadrul MCV şi a exprimat angajamentul părţii române de a avansa reformele pentru îndeplinirea tuturor angajamentelor în domeniu, precizează MAE.

Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimul an o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în raportul MCV al Comisiei Europene, prezentat pe 30 ianuarie.

Preşedintele Traian Băsescu declara, după Consiliul European din decembrie, că în anexa concluziilor reuniunii a fost introdusă o solicitare adresată Consiliului JAI ca la reuniunea din 7 martie să analizeze luarea unei decizii privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen.