Olanda: Reţea de falsificatori români de carduri bancare, anihilată

O reţea de falsificatori români de carduri bancare, activi în Olanda şi suspectaţi că au retras zeci de milioane de euro din conturi bancare, a fost anihilată şi opt persoane au fost arestate, au anunţat joi surse din poliţie.

RomaniaTV.net
09 feb. 2012, 12:56
Olanda: Reţea de falsificatori români de carduri bancare, anihilată

„În urma unei anchete privind un simplu furt prin efracţie în Olanda, ne-am dat seama că avem de-a face cu ceva mult mai important”, a declarat Jelleke van Rantwijk, o purtătoare de cuvânt a poliţiei din Haga.

Poliţia olandeză a contactat poliţia română şi 15 persoane au fost ulterior arestate în România, la 16 ianuarie, dintre care şase căutate în cadrul anchetei efectuate în Olanda.

Alţi doi suspecţi, care făceau obiectul unor mandate de arestare europene emise de Olanda, au fost arestaţi la sfârşitul lui ianuarie, dintre care unul la Dordrecht (vestul Olandei) şi unul în România, potrivit unui comunicat al poliţiei olandeze.

Falsificatorii sunt suspectaţi că au prelevat de pe carduri bancare 36 de milioane de euro în 2009 şi aproape 20 de milioane de euro în 2010, a precizat sursa citată, potrivit căreia cifra din 2011 ar putea atinge „acelaşi nivel” ca în 2009.

Organizaţi în nouă grupuri în toată Olanda, ei erau specializaţi în „skimming”, ceea ce constă în copierea datelor de pe cardurile bancare.

Datele stocate pe bandele magnetice ale cardurilor erau copiate cu ajutorul unor dispozitive instalate pe aparate de plată cu cardul, în benzinării de exemplu, apoi utilizate în străinătate, în special în Republica Dominicană, pentru a efectua retrageri de numerar .

Camere în miniatură, dispozitive care permit reproducerea elementelor aparatelor de plată cu cardul şi plăci de cupru au fost confiscate de poliţia olandeză în cursul unor percheziţii la Rotterdam şi Schiedam, în „laboratoare complete de skimming”.