Olanda şi-a prezentat, la Bucureşti, priorităţile preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene

Ambasadoarea Olandei la București, Stella Ronner-Grubacic, a prezentat, luni, obiectivele pe care țara sa și le-a fixat ca stat care deține președinția Consiliului Uniunii Europene în primele șase luni din 2016, printre acestea figurând teme legate de migrație, securitate internațională, inovație și creștere economică.

RomaniaTV.net
11 ian. 2016, 14:03
Olanda şi-a prezentat, la Bucureşti, priorităţile preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene

Primul obiectiv prezentat de diplomatul olandez se referă migrație și securitate internațională. Concret, Olanda se pronunță, printre altele, pentru întărirea frontierelor externe, pentru solidaritate în ceea ce privește relocarea solicitanților de azil și pentru rezolvarea problemelor mergând la cauzele acestora. „Trebuie să începem să punem în aplicare lucrurile asupra cărora am căzut de acord”, a afirmat Ronner, într-o conferință de presă comună cu ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.

Un alt obiectiv al președinției olandeze urmărește întărirea segmentului de inovare și creare de noi locuri de muncă. „Ne concentrăm pe inovație. Avem nevoie de o Uniune puternică, sănătoasă, inteligentă, prosperă și competitivă la nivel global. O astfel de uniune este necesară pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor ei. (…) Vrem să creăm o piață unică pentru produse digitale. (…) Libera mișcare a lucrătorilor și serviciilor este un pilon-cheie al pieței interne și trebuie să combatem exploatarea și competiția falsă”, a adăugat ambasadorul olandez.

În ceea ce privește al treilea obiectiv pe care Olanda și l-a stabilit, acesta are în vedere un sector financiar „solid și robust” ca „element crucial în stabilitatea europeană”.

Politica climatică și energetică îndreptată spre viitor constituie un alt obiectiv al președinției olandeze a Consiliului UE. Concret, așa cum a arătat ambasadoarea acestui stat la București, Olanda propune realizarea tranziției către o economie circulară care să reutilizeze „cât mai mult posibil” resursele naturale. „Avem nevoie de angajamentul și sprijinul tuturor statelor membre pentru a ne realiza obiectivele. Privim toate statele membre ca parteneri și avem nevoie să contăm unul pe celălalt pentru a ne realiza obiectivele. România este unul dintre ele și noi suntem un partener pe care România se poate baza (…) și sunt dornică să intensificăm cooperarea pentru a ne atinge scopurile împreună, în beneficiul UE și al cetățenilor săi”, a mai spus Stella Ronner-Grubacic.

Ministrul Lazăr Comănescu a afirmat că România sprijină în totalitate agenda de integrare europeană propusă de președinția olandeză, arătând că provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană pot fi depășite doar dacă statele membre acționează împreună.