Olanda va legaliza eutanasierea copiilor bolnavi cu vârste cuprinse între 1 şi 12 ani

Autorităţile olandeze au anunţat marţi că va fi legalizată eutanasia pentru copiii bolnavi în fază terminală cu vârste de la 1 an la 12 ani, informează AFP.

RomaniaTV.net
14 oct. 2020, 11:49
Olanda va legaliza eutanasierea copiilor bolnavi cu vârste cuprinse între 1 şi 12 ani

Ministrul Sănătăţii, Hugo de Jonge, a precizat că va elabora regulamente pe această temă, pe baza unui studiu scris de experţi care arată cum copiii bolnavi suferă foarte tare. 

În Olanda, eutanasierea este deja legală pentru copiii de peste 12 ani care își pot da consimțământul, precum și pentru bebelușii cu vârsta sub un an, cu acordul părinților. Însă pentru copiii cu vârsta între 1 și 12 ani nu există clauze legale, deoarece autoritățile olandeze au organizat dezbateri cu privire la faptul dacă copiii de această vârstă sunt capabili să ia o astfel de decizie. 

Hugo de Jonge a mai precizat că noua regulă se poate aplica pentru cinci până la 10 copii pe an. “Studiul arată că este nevoie de puterea de a pune capăt vieții în mod intenționat în rândul medicilor și părinților copiilor incurabili, care se află într-o suferință disperată și îngrozitoare, iar moartea lor este previzibilă”, a scris de Jonge într-o scrisoare către parlament.

Ţările de Jos şi Belgia au fost primele ţări din lume care au legalizat eutanasia, în 2002. Apoi, Belgia a devenit prima ţară din lume care a autorizat eutanasia voită a copiilor, în 2014.