Olandezii au renunţat la CARDUL CANABIS: Turiştii au iar acces în cafenelele din Amsterdam

Turiştii care vizitează Amsterdamul vor avea în continuare acces în cafenele (coffee shops) din oraş, după preluarea funcţiilor de către noul Guvern olandez, a asigurat primarul oraşului, Eberhard van der Laan, citat joi de cotidianul de stânga Volkskrant, relatează AFP.

RomaniaTV.net
01 nov. 2012, 19:02
Olandezii au renunţat la CARDUL CANABIS: Turiştii au iar acces în cafenelele din Amsterdam

Turiştii pot continua să viziteze cele 220 de coffee shops din Amsterdam, chiar dacă nu locuiesc în Olanda„, scrie cotidianul, afirmând că primarul oraşului a confirmat informaţia.

Dintre cele şapte milioane de turişti care vizitează Amsterdamul în fiecare an, aproximativ un milion şi jumătate se opresc într-o cafenea pentru a cumpăra canabis, potrivit cotidianului.

Prezentându-şi, luni, acordul de guvernare pentru următorii cinci ani, liberalii şi Partidul Muncii, care au câştigat alegerile legislative anticipate din septembrie, au decis să renunţe la „cardul canabis” atât de nepopular, care ar fi trebuit să facă din aceste cafenele cluburi închise.

Intrat în vigoare la 1 mai în sudul ţării, în timp ce în restul teritoriului urma să fie introdus de la 1 ianuarie, cardul permite accesul în cafenele olandeze doar persoanelor care locuiesc în Olanda. „Criteriul rezidenţei” va rămâne tehnic în vigoare, potrivit acordului guvernamental, dar „aplicarea lui se va face în colaborare cu municipalităţile respective”.

Bazându-se pe această formulare criticată de deputaţii olandezi pentru lipsa ei de claritate, primarul Amsterdamului a asigurat că aceste cafenele vor rămâne deschise pentru turişti.

Dacă accesul în aceste cafenele le va fi interzis, „aceşti turişti nu vor spune: bine, fără canabis”, afirmă primarul, citat de Volkskrant, referindu-se la problemele provocate de miile de turişti în căutarea drogului pe străzile din oraş.

„Mai multe furturi pe străzi, mai multe dispute pe tema drogului, niciun control privind calitatea, toate problemele pe care le-am avut vor reveni”, a precizat el, potrivit aceleiaşi surse.