Olena Zelenska, apel disperat la Occident pentru ajutor: Ucraina se află în „pericol de moarte”

Olena Zelenska a avertizat că ucrainenii sunt în "pericol de moarte", fiind lăsaţi să moară dacă ţările occidentale nu îşi continuă sprijinul financiar.

09 dec. 2023, 12:55
Olena Zelenska, apel disperat la Occident pentru ajutor: Ucraina se află în „pericol de moarte”
Olena Zelenska, despre impactul războiului asupra vieţii de familie. "Fiului meu îi lipseşte tatăl!"

Prima doamnă a Ucrainei a vorbit cu jurnalista Laura Kuenssberg de la BBC, la o zi după ce senatorii republicani din SUA au blocat un proiect de lege cheie pentru ajutor, potrivit news.ro.

Acesta ar fi oferit Ucrainei un sprijin în valoare de peste 60 de miliarde de dolari.

Vorbind la câteva ore după un atac cu rachete ruseşti, Olena Zelenska a spus: „Dacă lumea va obosi, ne vor lăsa pur şi simplu să murim”.

Citește și: Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, propunere șocantă privind unirea Basarabiei cu România: ”Tot teritoriul să se numească Moldova”

Casa Albă a avertizat că fondurile americane pentru Ucraina s-ar putea epuiza în curând, dar republicanii au blocat un acord pentru a autoriza mai multă asistenţă.

Aceştia încearcă să obţină compromisuri din partea preşedintelui Joe Biden şi a democraţilor din Congres cu privire la finanţarea măsurilor la frontiera SUA, în schimbul sprijinului lor.

Preşedintele Biden a declarat că eşecul acordării ajutorului pentru Ucraina ar fi un „cadou” pentru preşedintele Vladimir Putin, avertizând că istoria îi va „judeca aspru pe cei care au întors spatele cauzei libertăţii”.

Într-un interviu exclusiv care va fi difuzat duminică, Olena Zelenska a declarat pentru BBC că încetinirea ajutorului reprezintă un „pericol mortal” pentru ţara sa.

„Avem mare nevoie de ajutor. Cu cuvinte simple, nu ne putem plictisi de această situaţie, pentru că, dacă o facem, murim. Iar dacă lumea oboseşte, ne va lăsa pur şi simplu să murim”, a spus ea.

Prima doamnă a continuat: „Ne doare foarte tare să vedem semnele că dorinţa pasională de a ajuta s-ar putea estompa. Este o chestiune de viaţă pentru noi. Prin urmare, ne doare să vedem asta”.