Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, propunere șocantă privind unirea Basarabiei cu România: ”Tot teritoriul să se numească Moldova”

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, a acuzat-o pe Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, că promovează o politică unionistă, urmărind alipirea țării sale la România.

07 dec. 2023, 12:05
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, propunere șocantă privind unirea Basarabiei cu România: ”Tot teritoriul să se numească Moldova”

Zaharova a declarat că unirea cu România nu ar fi pe placul multor cetățeni moldoveni și a sugerat ca, în urma unei eventuale uniri, teritoriul rezultat să se numească Moldova.

„Luând în calcul că regimul Sandu bagă pe gât poporului moldovenesc o agendă privind Unirea cu România… În aceste condiții, poporul moldovenesc are tot dreptul să pună întrebarea, dacă această chestiune e pe ordinea de zi a regimului Sandu, dacă nu e posibil de unit cu România, dar în condițiile puse de Moldova. Astfel, după Unire, tot teritoriul să fie denumit Moldova. Gata”, a spus Zaharova izbucnind în râs.

Ulterior, Zaharova a oferit o „lecție de istorie” distorsionată jurnaliștilor prezenți la briefing, spunând că Moldova a apărut înaintea României. De fapt, statul medieval moldovenesc nu are nimic de-a face cu statul național modern România. În plus, Țara Românească a apărut anterior Moldovei în prima parte a mileniului trecut.

Citește și: Lovitură grea pentru Zelenski! Republicanii au blocat legea de finanţare care includea ajutoare pentru Ucraina şi Israel

„Vreau să vă mai spun suplimentar că, dacă vă pare destul de revoluționară această abordare, atunci eu o să vă amintesc un fapt istoric. Statul moldovenesc este mai vechi decât cel românesc. A luat naștere în secul 14. Asta se referă și la limba moldovenească, și la scris… Din start scrisul a fost în chirilică.

Eu sunt convinsă că cetățenii Moldovei își cunosc istoria țării lor și vor face tot posibilul să-și păstreze limba, cultura și statalitatea. Guvernarea trebuie să reprezinte poporul și interesele poporului. Dar ce face Sandu? Exact pe dos. Poporul vrea una, dar ea face cu totul invers. Dar acest lucru nu se poate prelungi încă mult timp. Desigur că îmi doresc ca actuala guvernare să țină cont de normele democrație și de bunul-simț, dar pașii și acțiunile lor demonstrează contrariul”, a conchis Zaharova.

Citește și: Armata israeliană a cucerit orașul Khan Yunis și îl vânează pe liderul Hamas în Fâșia Gaza