Olguţa Berbec şi Niculina Stoican vor „hăuli” pe aceeaşi scenă la câteva zile după o nouă înfăţişare la procesul de plagiat

Războiul dintre Niculina Stoican și Olguța Berbec privind acuzația de plagiat pe care aceasta din urmă i-a adus-o Niculinei continuă în instanță, dar protagonistele se vor întâlni pe scenă.

15 apr. 2024, 21:22
Olguţa Berbec şi Niculina Stoican vor „hăuli” pe aceeaşi scenă la câteva zile după o nouă înfăţişare la procesul de plagiat

Olguţa Berbec și Niculina Stoican vor fi nevoite să împartă scena chiar le desparte un scandal cu strigături ajuns până la recurs în instanţele de judecată.

Evenimentul se va produce chiar în câteva zile, pe data de 17 aprilie. Reamintim că Olguța Berbec a dat-o în judecată pe colega ei de breaslă pe motiv că aceasta i-ar fi „furat” o piesă.

Celebra interpretă susține că Niculina Stoican ar fi copiat linia melodică a unei piese lansate de ea și a compus o altă piesă foarte asemănătoare. În cadrul procesului, un etnomuzicolog a analizat piesa Niculinei Stoican și a concluzionat că artista nu a copiat piesa, ci s-a inspirat din folclor.

 

Scandal cu strigături în muzica populară! Olguţa Berbec şi Niculina Stoican reiau războiul în instanţe, acuze grave în 2024

Așadar, Niculina Stoican a câștigat procesul, astfel că Olguţa Berbec a fost nevoită să plătească peste 2.500 de euro, dintre care 1.200 de euro sunt numai pentru expertiza melodiei pentru care se luptă. Interpreta nu a fost de acord cu decizia judecătorilor, astfel că a făcut apel, iar pe data de 17 aprilie va ajunge din nou în sala de judecată.

 

Niculina Stoican, prima reacție după ce Olguța Berbec a atacat hotărârea primei instanțe care îi dăduse câștig de cauză Niculinei în cazul plagiatului: „Aștept hotărârea magistraților”

La doar câteva zile după ce se vor vedea în fața instanței, cele două artiste se vor întâlni și în cadrul unui eveniment, fiind nevoite să împartă scena.

Peste doar câteva zile, cele două artiste se vor revedea pe scenă, deoarece au fost invitate să ia parte la același eveniment.  Olguța Berbec și Niculina Stoican vor cânta la Ziua comunei Putineiu din Giurgiu, alături de alți artiști cunoscuți, printre care Andreea Bălan, Mariana Ionescu Căpitănescu, Nicușor Iordan și Simona Dinescu.

După ce a câștigat procesul cu Olguţa Berbec, Niculina Stoican a ținut să clarifice ce înseamnă, de fapt, plagiatul în folclor. Artista susține că plagiatul are loc doar atunci când sunt copiate identic și textul și interpretarea, nu doar linia melodică. Îndrăgita interpretă se declară foarte bucuroasă și spune că decizia judecătorilor poate fi un precedent care va asigura libertatea creatorilor de cântec popular.
„Sunt foarte bucuroasă că s-a întâmplat așa, decizia de astăzi poate fi un precedent care va asigura libertatea creatorilor de cântec popular de a păstra dinamismul, de a asigura continuitatea prin varianta fenomenului de folclor.

Eu mă bucur din suflet că s-au cerut probe, că au fost ascultate, că s-a făcut o expertiză de către Institutul de Folclor, cel mai înalt for care poate analiza o speță de genul acesta. Eu nu m-am inspirat din piesa ei. Există o variantă înregistrată și în 2013, de ea în 2019, și de mine în 2021. Este un punct de răscruce pentru că, uneori, oamenii încearcă să-și atribuie merite sau lucruri și nu este normal să se întâmple așa. A durat mult și trebuie să mulțumesc instanței că a avut răbdarea și deschiderea necesară să analizeze în amănunt această speță destul de sensibilă. Folclorul aparține acestui popor și e greu să înțelegi atunci când nu ai informațiile necesare.”, a declarat Niculina Stoican pentru Star Popular.