Olguţa Vasilescu (PSD): Era necesar să-l aducem pe Traian Băsescu să dea piept cu poporul

Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, la Craiova, referindu-se la intenţia USL de a-l suspenda pe Traian Băsescu din funcţia de preşedinte, că "era absolut necesar ca preşedintele să fie adus să dea piept cu poporul".

RomaniaTV.net
20 nov. 2011, 16:58
Olguţa Vasilescu (PSD): Era necesar să-l aducem pe Traian Băsescu să dea piept cu poporul

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că juriştii PSD au întocmit motivarea care va fi adusă în dezbatere luni, în cadrul şedinţei USL, potrivit Mediafax.

„Ca parlamentar, eu salut această iniţiativă şi era absolut necesar să îl aducem pe preşedintele Traian Băsescu să dea piept cu poporul, pentru că aşa îşi doreşte dumnealui, de fiecare dată ne spunea că ne întoarcem la popor, probabil că a venit momentul ca domnul preşedinte să se întoarcă din nou la popor”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Ea a precizat că preşedintele Traian Băsescu a încălcat Constituţia, referindu-se la două cazuri, respectiv indexarea pensiilor în anul următor şi îndemnul de a nu respecta hotărârile instanţelor.

„Din punctul meu de vedere sunt încălcări ale Constituţiei deosebit de grave din partea preşedintelui Traian Băsescu şi m-aş referi doar la două arugumente şi anume – domnia sa public a îndemnat la nerespectarea legilor – este vorba despre legea pensiilor care a trecut printr-o mare fraudă în Paralament, dar pe care domnia sa a promulgat-o, este vorba despre indexarea pensiilor în anul următor, şi, de asemenea, un îndemn pentru nerespectarea hotărârilor instanţelor. După cum vă aduceţi aminte foarte mulţi bugetari şi-au câştigat drepturile în instanţă şi preşedintele Traian Băsescu, deşi nu este membru în Executiv, a spus că aceşti bani nu se vor plăti”, a mai spus senatorul PSD.

Olguţa Vasilescu l-a atacat dur pe şeful statului, susţinând că România a devenit un „stat poliţienesc”, întrucât „nu mai sunt bani pentru spitale, pensii, şcoli”, însă „serviciile secrete primesc bugete mai mari şi automat administraţia prezidenţială”.

„Nu mai putem vorbi de un stat de drept deoarece însuşi preşedintele ţării îndeamnă la nerespectarea legii şi, de asemenea nu mai putem vorbi de un stat de drept atât timp cât procentul din PIB a ajuns la 1,5 la sută, dacă dăm la o parte toată autofinanţarea din învăţământ. Se închid spitale, şcoli, dar în acealşi timp bugetul României îşi permite să fie mărit în ceea ce priveşte capitolul rezervat serviciilor secrete şi administraţiei prezidenţiale. Cu alte cuvinte, nu au mai fost bani pentru subvenţia la încălzire care s-a eliminat pentru absolut toată populaţia care beneficia, nu mai sunt bani pentru spitale, pensii, şcoli, dar în acelaşi timp trăim într-un stat poliţienesc şi atunci este normal ca serviciile secrete să primească bugete mai mari şi automat administraţia prezidenţială”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Preşedinţii PSD, PNL şi PC au anunţat, miercuri, într-o declaraţie de presă, că, în urma declaraţiilor şefului statului referitoare la îngheţarea pensiilor şi a salariilor, au solicitat juriştilor din partidele lor să pregătească pentru luni un raport în care să fie evaluată posibilitatea declanşării procedurilor de suspendare.

„Am luat act cu îngrijorare şi indignare de faptul că, prin noile sale declaraţii făcute la postul public de radio, preşedintele Traian Băsescu anunţă explicit refuzul său de a aplica legea care prevede indexarea anuală a pensiilor, precum şi hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori şi alţi bugetari (decizii date în aplicarea legii promulgate chiar de către domnia sa!). Acest refuz va persista chiar şi după o eventuală pronunţare a Curţii Constituţionale în sensul obligativităţii aplicării respectivelor legi. Aceste poziţii sunt extrem de iresponsabile şi periculoase deoarece întăresc mesajul preşedintelui despre abolirea statului de drept în România. (…) Menţionăm că dacă, în urma analizei juridice şi politice, constatăm că acţiunile incriminate constuie în mod substanţial o atingere gravă adusă ordinii constituţionale, USL nu va ezita să declanşeze procedurile de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu, chiar şi în lipsa unei majorităţi în Parlament”, se arată în declaraţia comună de presă semnată de Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin.