Oligarhul rus Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, a recunoscut public că este cel care a creat legiunea Wagner

Evgenij Viktorovic Prigojin a scris într-o postare pe rețele de socializare că este cel care a creat în 2014 Grupul „Wagner”, după ce în trecut a negat că ar avea vreo legătură vu legiunea.

26 sept. 2022, 13:23
Oligarhul rus Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, a recunoscut public că este cel care a creat legiunea Wagner

Evgenij Viktorovic Prigozin, om de afaceri rus apropiat Kremlinului, a recunoscut pe rețelele de socializare că este părintele unei legiuni de mercenari activi din Ucraina care a căpătat numele de BTG Wagner, după ce în trecut a negat în repetate rânduri că ar avea vreo legătură cu această grupare.

Citește și: Forţele ucrainene au distrus baza grupării Wagner, în urma unui atac cu lansatoare HIMARS 

Prigozin: „Da, eu am fost, la 1 mai 2014, cel care am creat un grup de patrioți”

Acesta a dat chiar și în judecată mass-media care a scris despre acest subiect, ulterior recunoscând că el este cel care a organizat grupul. „M-am dus la unul din poligoane și am făcut treabă singur. Am curățat singur armele vechi, am reparat armura și am găsit specialiști care m-ar putea ajuta. Din acel moment, la 1 mai 2014, s-a născut un grup de patrioți care au dobândit apoi numele de BTG Wagner. Curajul și priceperea lor au făcut posibilă eliberarea aeroportului Luhansk și multe alte teritorii, schimbând radical soarta Ucrainei”, a scris oligarhul rus.

„Iar acum, o mărturisire: acești băieți, niște eroi, au apărat poporul sirian, alte popoare din țări arabe, pe nevoiașii africani și latino-americani, ei au devenit un pilon ai patriei noastre”, a mai spus acesta, conform news.ro.

Gruparea paramilitară a fost suspectată de mult timp că execută ordinele Kremlinului, însă Moscova a negat întotdeauna acest lucru. Evgheni Prigojin a fost acuzat de puterile occidentale în trecut că este finanțatorul Wagner, oamenii acestuia fiind văzuți în Siria, Libia, Ucraina și Republica Centrafricană.

Omul de afaceri a fost și furniozorul de catering al Kremlinului, lucru ce i-a adus porecla de „bucătarul lui Putin”.

Citește și: Grupul „Wagner” caută recruţi printre deţinuţi, cărora li se promite amnistia şi 3.000 de euro