Oligarhul ucrainean Rinat Akhmetov vrea să dea în judecată Rusia pentru că i-a distrus combinatele Azovstal şi Ilici

Oligarhul ucrainean Rinat Akhmetov nu a părăsit Ucraina după invadarea ţării de către soldaţii ruşi la 24 februarie 2022 și face tot posibilul pentru a ajuta oamenii afectați de război. Afacerile sale din Ucraina au fost parțial sau complet distruse în timpul războiului cu Rusia. Este vorba despre uzina Azovstal din Mariupol, Combinatul siderurgic Mariupol Ilici, Avdiivka Coke (regiunea Donețk), Lugansk TPP în orașul Shchastya și "zeci de infrastructură industrială și instalații de energie verde".

26 mai 2022, 12:21
Oligarhul ucrainean Rinat Akhmetov vrea să dea în judecată Rusia pentru că i-a distrus combinatele Azovstal şi Ilici

Rinat Akhmetov este considerat cel mai bogat om din Ucraina. Războiul cu Rusia i-a distrus parţial sau complet toate afacerile. Oligarhul ucrainean este decis să se răzbune şi de aceea a anunţat că va da în judecată Rusia. Akmetov este convins că Ucraina va primi despăgubiri uriașe pentru dezastrul produs de invazia armatei rusești.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Forţele ruse bombardează peste 40 de oraşe în Donbas

„Lumea moare de sete și de frig! Ăsta e genocid! Cel mai rău lucru este că nu putem să trimitem ajutoare la Mariupol și că nu putem evacua populația, pentru că trupele rusești continuă să tragă și să ne blocheze convoaiele cu ajutoare.

SCM Group (n.r. compania deținută de Rinat Akhmetov) va da, cu siguranță, Federația Rusă în judecată și va cere compensații pentru toate pierderile cauzate de agresiunea militară. Sunt sigur că Ucraina va cere și va primi despăgubiri pentru toate pierderile.

Până acum, toate eforturile noastre s-au canalizat pe singurul lucru important: să ajutăm Ucraina să câștige ascest război, să-i ajutăm pe ucraineni să supraviețuiască, să le ușurăm durerea și suferința.”, a declarat Rinat Akhmetov, citat de sport.ua.

Citeşte şi: Rusia a început anexarea Mariupolului, pe modelul Crimeeii. Eliberează locuitorilor paşapoarte ruseşti şi redeschide portul, în folosul Moscovei

Oligarhul ucrainean Rinat Akhmetov estimează că pierderea suferită după distrugerea uzinelor Ilici și Azovstal se ridică la circa 17-20 de miliarde de dolari.

„Valorificarea acestor facilități înainte de începerea războiului se ridica la zeci de miliarde de dolari.Cu siguranță, vom depune reclamații împotriva Federației Ruse și vom cere despăgubiri corespunzătoare pentru toate pierderile și afacerile pierdute. Lucrări juridice minuțioase cu privire la aceste probleme sunt deja desfășurate în mod activ. Vom depune reclamații în toate cazurile internaționale și naționale”, a declarat Rinat Akhmetov.