Olimpiada de la Londra, cea mai slabă pentru România din ultimii 48 de ani

Olimpiada de la Londra s-a încheiat în această seară, iar România a bifat cea mai slabă prestaţie din ultimii 48 de ani. Sportivii noştri se întorc acasă cu numai două medalii de aur, aşa cum au făcut-o doar în 1964, după JO de la Tokyo.

RomaniaTV.net
12 aug. 2012, 18:33
Olimpiada de la Londra, cea mai slabă pentru România din ultimii 48 de ani

Spre deosebire de Atena 2004 sau Sydney 2000, când sportivii noştri aduceau aproape de delir publicul şi comentatorii, ce această dată nu ne mai putem lăuda cu medalii prea multe şi prea strălucitoare.

La Sydney, România reuşea să obţină 26 de medalii, dintre care şase de aur. Anul acesta, la Londra, singurele titluri olimpice au fost obţinute de gimnasta Sandra Izbaşa, la sărituri, şi de Alin Moldoveanu, la tir.

La atletism nici măcar nu am ajuns aproape de medalii, niciun sportiv din delegaţia României nereuşind să se califice în vreo finală. Doar la maraton şi marş am avut reprezentanţi în cursa pentru medalii, însă niciunul cu şanse reale.

Fosta campioană Doina Melinte a încercat o explicaţie: „Eu, ca atletă, pot să spun că probabil au o vină şi atletul, şi sportivul, şi antrenorul, şi mediul, şi sistemul, şi sportivii din ziua de azi, care au multe pretenţii, dar când e sa dea, dai mai puţin”.

Spre deosebire de ediţiile trecute ale Olimpiadelor, nu am mai stat bine nici la sporturile nautice, unde, după 60 de ani, nu am reuşit să obţinem nicio medalie. „Sportul românesc se află în criză şi trăieşte strict din calităţile native ale «eroilor». Fără investiţii în baze sportive şi în pregătirea vârfurilor sportive nu putem să mai rămânem între primele 20 de ţări ale lumii”, spune fostul comentator Cristian Ţopescu.

România încheie JO de la Londra pe locul 27 în clasamentul general pe medalii, cu două titluri olimpice, cinci medalii de argint şi alte două de bronz.