Olimpiadele, competiţiile şi activităţile şcolare şi extraşcolare nu vor mai fi organizate în anul şcolar 2020-2021 – DOCUMENT

În anul şcolar 2020 - 2021 nu vor mai fi organizate olimpiade școlare și concursuri pentru elevi. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a semnat ordinul care prorogă pentru anul școlar 2021-2022 competițiile școlare, activitățile educative, școlare și extrașcolare, la o zi după ce secretarul de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Luminiţa Barcari, anunţase că acestea nu vor mai avea loc în acest an şcolar din cauza pandemiei de COVID.

RomaniaTV.net
04 nov. 2020, 08:11
Olimpiadele, competiţiile şi activităţile şcolare şi extraşcolare nu vor mai fi organizate în anul şcolar 2020-2021 – DOCUMENT

Monica Anisie a semnat în data de 3 noiembrie Ordinul nr. 5924/2020 prin care se amână pentru următorul an școlar aplicarea prevederilor Ordinului nr. 3035/2012 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare, scrie edupedu.ro.

Metodologia-cadru amânată definește „competițiile școlare” drept olimpiadele școlare și concursurile, organizate pe discipline de învățământ, interdisciplinare, multidisciplinare, transdisciplinare/calificări și domenii de pregătire profesională, concursuri de creație, concursuri și festivaluri cultural-artistice, campionate și concursuri sportive școlare pentru elevi.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Luminiţa Barcari, a declarat că olimpiadele se suspendă în anul şcolar 2020-2021, pe fondul pandemiei de coronavirus.

“Numărul mare al competiţiilor şcolare şi implicit al elevilor participanţi la acestea, precum şi varietatea modalităţilor de organizare şi desfăşurare a competiţiilor, în funcţie de tipul probe de concurs: scrisă, orală, practică nu permit organizarea competiţiilor şcolare, conform regulamentelor proprii în vigoare, în contextul pandemic actual şi al legislaţiei care se impune a fi respectată în acest moment”, a transmis Luminiţa Barcari.

Decizia organizării anumitor olimpiade în mediul online ar crea discriminări, a mai spus secretarul de stat.

“Decizia de a organiza doar anumite olimpiade şi concursuri şcolare în mediul online, ar crea o discriminare între elevii sistemului de învăţământ românesc, situaţie ce ar contraveni misiuni Ministerului Educaţiei şi Cercetării, aceea de crea un mediu educaţional care să asigure dezvoltarea armonioasă a tuturor beneficiarilor săi prin promovarea excelenţei şi facilitarea accesului egal la educaţie, oferindu-le tuturor beneficiarilor posibilitatea atingerii potenţialului maxim. În concluzie, în anul şcolar 2020- 2021 competiţiile şcolare extraşcolare, aşa numitele olimpiade se vor suspenda”, a adăugat Barcari.