Olimpicii ar putea primi câte 3.500 de euro din partea statului pentru cercetare-inovare

Tinerii care au obţinut locuri fruntaşe la olimpiadele naţionale şi internaţionale ar putea primi, începând din toamnă câte 3.500 de euro, la care s-ar putea adăuga încă 5.000 de euro dacă vor lucra în echipe de câte cinci, potrivit unei note prezentată joi de ministrul Cercetării, Şerban Valeca.

23 feb. 2017, 09:45
Olimpicii ar putea primi câte 3.500 de euro din partea statului pentru cercetare-inovare

„În vederea creşterii competitivităţii în învăţământul superior şi stabilirea tinerilor dotraţi în ţară şi pentru întinerirea forţei de muncă în cercetarea românească, am venit cu o notă şi apoi o să venim cu o reglementare privitor la acordarea unui grant de cercetare pentru olimpicii români care au obţinut locurile 1, 2 şi 3 la olimpiadele internaţionale şi naţionale. E vorba de un grant de 3500 de euro pe an şi pentru echipe de cinci olimpici care vor face modele experimentale încă 5.000 de euro”, a spus în debutul şedinţei de Guvern Şerban Valeca, potrivit Mediafax.

Ministerul Cercetării şi Inovării a prezentat şi condiţiile în care tinerii pot primi finanţare nerambursabilă.

„Condiţionalităţile vor fi să urmeze o universitate în ţară şi să lucreze până la 10 ani într-o unitate de cercetare-dezvoltare-inovare, adică universitate sau institut. Cred că pentru stabilitatea acestor creiere în România, o sumă estimată maximală pentru anul 2017-2018 de 1,4 milioane de euro, probabil că nu se va ajunge aici, nu ştiu dacă toţi vor rămâne să acceseze acest program, nu e un efort bugetar foarte mare pentru ministerul nostru şi o să supun aprobării Guvernului acest lucru, urmând să vin cu actul normativ”, a mai spus Valeca.

Citeşte şi Se dau BANI DE LA STAT. Creşte ajutorul de la stat pentru românii care cumpără pământ