Olimpicii români au fost decoraţi la Cotroceni

Preşedintele interimar Crin Antonescu i-a decorat, luni seară, la Palatul Cotroceni, pe sportivii români medaliaţi la Jocurile Olimpice de la Londra.

RomaniaTV.net
13 aug. 2012, 16:13

România a fost reprezentată la JO de 103 sportivi din 15 discipline şi a încheiat competiţia pe locul 27 în clasamentul pe naţiuni, cu nouă medalii (2-5-2): aur – Alin Moldoveanu (tir) şi Sandra Izbaşa (sărituri); argint – Alina Dumitru, Corina Căprioriu (ambele judo), Roxana Cocoş (haltere), echipa masculină de sabie, Cătălina Ponor (sol); bronz – echipa feminină de gimnastică şi Răzvan Martin (haltere).

La ceremonia în care medaliaţii olimpici au fost decoraţi de preşedintele interimar Crin Antonescu a participat şi premierul Victor Ponta.

Crin Antonescu le-a mulţumit sportivilor „în numele tuturor românilor” pentru mândria şi bucuria aduse prin rezultatele obţinute la Londra: „Puţine se pot compara cu aceste lucruri”. Preşedintele interimar a adăugat că premierul Victor Ponta, împreună cu preşedintele COSR, Octavian Morariu pot crea condiţii propice pentru ca „rezervorul de talente” din sportul românesc să poată obţine pe viitor performanţe şi mai răsunătoare. „Sper ca în anii următori să avem, în fine, o strategie temeinică, concretă la nivel guvernamental, la nivel instituţional pentru ca atuurile româneşti în sport să fie valorificate”, a spus Antonescu.

La rândul său, premierul Victor Ponta a anunţat că marţi sportivii medaliaţi la JO 2012 vor primi şi recompensele materiale promise de Guvern.

Niciodată nu l-am convins atât de uşor pe ministrul de Finanţe Florin Georgescu să scoată 5 milioane de euro din vistieria statului. Aş fi vrut să fie 50 de milioane, atât de multe medalii să avem. Aş vrea însă să nu mai premiem doar după, ci să investim în sport, iar în 2016 să fie mult mai mulţi medaliaţi aici. Doar dacă investim în sport vom avea performanţe. Dacă nu, doar o să ne uităm la alţii„, a spus Victor Ponta, care le-a mulţumit sportivilor pentru faptul că în zilele petrecute la Londra l-au făcut să se simtă mândru că este român.

Primul ministru a ţinut să le transmită un mesaj şi celor care au spus să sportivii români au obţinut prea puţine medalii la Londra: „Pentru cât am făcut noi, ca autorităţi, pentru sport, este o minune că avem atâţia medaliaţi. Dacă lucrurile nu se schimbă, am putea avea şi mai puţini în anii viitori„.

Victor Ponta le-a cerut responsabililor din sport să elaboreze cât mai repede o strategie pentru următorul ciclu olimpic, cel dinaintea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016. „Vă rog să vă gândiţi deja la Rio 2016. Şi nu numai să vă gândiţi, ci să vă gândiţi repede la ce trebuie să facem pentru ca sportivii noştri să se lupte în condiţii cât de cât egale cu sportivii din alte ţări. În toamnă sper să fie gata din partea dvs. acel pachet legislativ care să cuprindă strategia pentru pregătirea olimpicilor, investiţiile de care e nevoie. Am învăţat că în sport nu poţi să investeşti azi şi mâine să ai medalii. Ţările cu care ne luptăm investesc de zeci de ani. Aşa cum am mai spus, singura lege pentru care mi-aş asuma răspunderea în faţa Parlamentului este legea sportului”.

După încheierea festivităţii, sportivii şi antrenorii medaliaţi la Jocurile Olimpice de la Londra au fost invitaţi de preşedintele interimar Crin Antonescu la o cupă de şampanie.

Sportivii români participanţi la Jocurile Olimpice de la Londra au revenit la Bucureşti, luni, după două săptămâni de competiţie în care au reuşit să obţină nouă medalii, din care două de aur.

Sportivii români au fost aşteptaţi pe pista Aeroportului Henri Coandă de către preşedintele ANST, Carmen Tocală.

În aeronava cu care au revenit sportivii români s-a aflat şi premierul Victor Ponta, care a plecat vineri la Londra, pentru a asista la mai multe competiţii şi la închiderea Olimpiadei.